Rosół możemy nieco urozmaicić i podać go z kluseczkami z drobiowej wątróbki.

Składniki:

  • ok.300 g. wątróbki drobiowej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 suchą bułkę lub tatrą bułkę

Przyprawy: sól, pieprz, suszona pietruszka , lubczyk , majeranek, (przyprawy jakie kto lubi)

Wykonanie:

  • Wątróbkę umyć.
  • Przelać przez sito.
  • Usunąć błonki.
  • Zmielić przez maszynkę.(Można wątróbkę ugotować i zmielić. Niekoniecznie musi być surowa.)
  • Na końcu mielenia dodać suchą bułkę.(Jeśli nie mamy suchej bułki można dodać bułki tartej).
  • Kiedy wątróbka będzie zmielona dodać mąkę.
  • Posypać przyprawami .
  • Wbić całe jajko.
  • Dokładnie wymieszać łyżką.
  • Postawić na ogniu garnek z wodą i zagotować.(Można wodę nieco posolić).
  • Nabierać małą łyżeczką masę i wrzucać na wrzątek. (za każdym razem zamoczyć łyżeczkę w wodzie aby nie przyklejała się masa do łyżki)
  • Jak kluseczki wypłyną zmniejszyć ogień i na małym ogniu gotować kilka minut.
  • Kluseczki smakują z rosołem ale i do innych zup są również doskonałym dodatkiem.
  • Jeśli wyjdą za duże można je pokroić na mniejsze kawałki.

Ciekawostki:

Wątróbka drobiowa ma stosunkowo mało kalorii i jest bogata w liczne witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza w witaminę A, B i żelazo, dzięki czemu zapobiega i pomaga leczyć m.in. anemię.