Rosół możemy nieco urozmaicić i podać go z kluseczkami z drobiowej wątróbki.
- ok.300 g. wątróbki drobiowej
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 suchą bułkę lub tatrą bułkę
Przyprawy: sól, pieprz, suszona pietruszka , lubczyk , majeranek, (przyprawy jakie kto lubi)
Wykonanie:
- Wątróbkę umyć.
- Przelać przez sito.
- Usunąć błonki.
- Zmielić przez maszynkę.(Można wątróbkę ugotować i zmielić. Niekoniecznie musi być surowa.)
- Na końcu mielenia dodać suchą bułkę.(Jeśli nie mamy suchej bułki można dodać bułki tartej).
- Kiedy wątróbka będzie zmielona dodać mąkę.
- Posypać przyprawami .
- Wbić całe jajko.
- Dokładnie wymieszać łyżką.
- Postawić na ogniu garnek z wodą i zagotować.(Można wodę nieco posolić).
- Nabierać małą łyżeczką masę i wrzucać na wrzątek. (za każdym razem zamoczyć łyżeczkę w wodzie aby nie przyklejała się masa do łyżki)
- Jak kluseczki wypłyną zmniejszyć ogień i na małym ogniu gotować kilka minut.
- Kluseczki smakują z rosołem ale i do innych zup są również doskonałym dodatkiem.
- Jeśli wyjdą za duże można je pokroić na mniejsze kawałki.
Wątróbka drobiowa ma stosunkowo mało kalorii i jest bogata w liczne witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza w witaminę A, B i żelazo, dzięki czemu zapobiega i pomaga leczyć m.in. anemię.
Nie jestem wielką fanką wątróbki, w sumie nigdy nie byłąm ( w dzieciństwie po prostu jej nie tolerowałam). W ostatnim czasie jednak zaczęłam się powoli do niej przekonywać. Nadal nie przepadam za wątróbką wieprzową, ale drobiowa zaczęła mi w niektórych potrawach smakować (oczywiscie jeśli jest dobrze przyrządzona). Posmakowała mi tez z grilla.
Jeszcze nigdy nie jadłam takich kluseczek i szczerze, sam przepis bardzo mnie zaintrygował.
Może Pani zrobić kluseczki z połowy porcji. Po prostu aby skosztować czy smakują.Warto poznawać nowe smaki.Polecam.
Bomba:) Kluseczki są rewelacyjne w smaku! Jeśli tylko lubicie wątróbkę, to gwarantuję, że będziecie nimi zachwyceni (jak ja):D Super pomysł, który sprawia, że rosół od razu staje się smaczniejszy:)
Bardzo się cieszę ,ze smakują.Pozdrawiam.