Zostało mi kilka ziemniaków z poprzedniego dnia. Nie miałam zbyt dużo czasu wiec postanowiłam zrobić tani i szybki obiad.

Składniki:

  • 5  średnich ugotowanych ziemniaków
  • 3 duże surowe ziemniaki
  • ok. 3-4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 jajko

Przyprawy: sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
  2. Surowe ziemniaki obrać , umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków.
  3. Przełożyć na sito wyłożone gazą lub ściereczką i odcisnąć z nadmiaru wody.
  4. Odciśnięte ziemniaki  dodać do miski z ugotowanymi ziemniakami.
  5. Podzielić na 4 części.
  6. Uklepać na płasko.
  7. Jedną część wyjąć i położyć na pozostałe ziemniaki a w pustą część po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną do tej samej wysokości co pozostałe ziemniaki.
  8. Wbić jajko.
  9. Posolić do smaku.(nie za dużo bo gotujemy kluski w osolonej wodzie) oraz posypać pieprzem do smaku.
  10. Wszystko razem wymieszać. (Najlepiej ręką).
  11. Do dużego garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia.
  12. Łyżką nabierać masę ziemniaczaną i delikatnie kłaść na wrzątku.
  13. Jak kluski wypłyną zmniejszyć dopływ ognia i na małym ogniu gotować jeszcze z kilka minut.
  14. Wyjąć łyżką cedzakową prosto na talerz.
  15. Można polać stopionym boczkiem z cebulą, sosem mięsnym lub innym.