Zostało mi kilka ziemniaków z poprzedniego dnia. Nie miałam zbyt dużo czasu wiec postanowiłam zrobić tani i szybki obiad.
- 5 średnich ugotowanych ziemniaków
- 3 duże surowe ziemniaki
- ok. 3-4 łyżki maki ziemniaczanej
- 1 jajko
Przyprawy: sól, pieprz.
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
- Surowe ziemniaki obrać , umyć i zetrzeć na tarce do ziemniaków.
- Przełożyć na sito wyłożone gazą lub ściereczką i odcisnąć z nadmiaru wody.
- Odciśnięte ziemniaki dodać do miski z ugotowanymi ziemniakami.
- Podzielić na 4 części.
- Uklepać na płasko.
- Jedną część wyjąć i położyć na pozostałe ziemniaki a w pustą część po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną do tej samej wysokości co pozostałe ziemniaki.
- Wbić jajko.
- Posolić do smaku.(nie za dużo bo gotujemy kluski w osolonej wodzie) oraz posypać pieprzem do smaku.
- Wszystko razem wymieszać. (Najlepiej ręką).
- Do dużego garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia.
- Łyżką nabierać masę ziemniaczaną i delikatnie kłaść na wrzątku.
- Jak kluski wypłyną zmniejszyć dopływ ognia i na małym ogniu gotować jeszcze z kilka minut.
- Wyjąć łyżką cedzakową prosto na talerz.
- Można polać stopionym boczkiem z cebulą, sosem mięsnym lub innym.
Moja babcia takie robiła 😉