Co zrobić  ziemniaków, które zostały z wczorajszego dnia. Proponuję kluski polskie.Przepis tani i szybki w wykonaniu.

Składniki:DSC_9337

  • 4 ugotowane  średniej wielkości ziemniaki
  • 2 duże surowe ziemniaki
  • mąka ziemniaczana ok. 2 duże łyżki

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, aby nie używać zbyt wielu sprzętów ugotowane ziemniaki również potrzeć  do tej samej miski. Wymieszać. W misce  wyrównać. Ręką przekroić na krzyż i odłożyć jedną ćwiartkę ziemniaków na pozostałe. W pustą część powstałą po wyjęciu ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną.Tyle ile zajmowały ziemniaki. Uformować kulki.Dwoma palcami robimy dołeczki  i wrzucamy  na osoloną wrzącą wodę. Gotować. Po paru minutach wypłyną. Chwile jeszcze pogotować i wyjąć. Kluski są gotowe. Z podanych składników wyszło 8 klusek.DSC_9344

Proponuję podać je  z podsmażonym boczkiem i cebulką, z sosem pieczarkowym lub innym. Pomysłów może być wiele. Proponuję  przepis  na sos z trzech składników. Papryki, cebuli i mięsa.

 

 

 

Czy wiecie, że Jan III Sobieski, ziemniaki ofiarował Marysieńce jako… ozdobę ogrodu.