Zostało mi z poprzedniego dnia nieco ziemniaków postanowiłam zrobić kluski kładzione…To proste danie i smaczne.
Potrzebowałam następujących produktów:
- ok. 5 ugotowanych ziemniaków
- 5 surowych ziemniaków średniej wielkości
- 1 jajko
- mąka pszenna ok. 5 łyżek
- sól
- Ugotowane ziemniaki przecisnęłam przez praskę.
- Surowe ziemniaki starłam na tarce do jarzyn o drobnych oczkach.
- Wyłożyć na sito by okapała woda.
- Ziemniaki wyłożyłam do miski ugotowane i tarte.
- Wbiłam jajko.
- Dodałam nieco soli.
- Dosypałam mąki.
- Wyrabiałam ręką dosypując mąki tyle ile zabrały ziemniaki.
- W garnku ugotowałam wodę z dodatkiem soli.
- Łyżką nabierałam masę ziemniaczaną i wrzucałam na wrzącą wodę.
- Jak wypłynęły na wierzch zmniejszyłam dopływ ognia.
- Gotowałam je jeszcze ok.10 – 15 minut na małym ogniu.Uwaga: Można je podać z mięsem i polane sosem, czy okraszone skwarkami z cebulką,
Brak komentarzy