Zostało mi z poprzedniego dnia nieco ziemniaków postanowiłam zrobić  kluski kładzione…To proste danie i smaczne.

Potrzebowałam następujących produktów:

  • ok. 5 ugotowanych ziemniaków
  • 5 surowych ziemniaków średniej wielkości
  • 1 jajko
  • mąka pszenna ok. 5 łyżek
  • sól

Wykonanie:

  • Ugotowane ziemniaki przecisnęłam przez praskę.
  • Surowe ziemniaki starłam na tarce do jarzyn o drobnych oczkach.
  • Wyłożyć na sito by okapała woda.
  • Ziemniaki wyłożyłam do miski ugotowane i tarte.
  • Wbiłam jajko.
  • Dodałam nieco soli.
  • Dosypałam mąki.
  • Wyrabiałam ręką dosypując mąki tyle ile zabrały ziemniaki.
  • W garnku ugotowałam wodę z dodatkiem soli.
  • Łyżką nabierałam masę ziemniaczaną i wrzucałam na wrzącą wodę.
  • Jak wypłynęły na wierzch zmniejszyłam dopływ ognia.
  • Gotowałam je jeszcze ok.10 – 15 minut na małym  ogniu.Uwaga:  Można je podać z mięsem i polane sosem, czy okraszone skwarkami z cebulką,