Dziś szybka dietetyczna zupa rybna. Kupiłam świeże ryby słodkowodne (leszcza i karpia bez głów). Wycięłam kręgosłupy i ugotowałam na nich zupę.
- 3 szt. kręgosłupów z ryb
- nieduży kawałek ryby
- 1/2 szt marchewki, pietruszki oraz niewielki kawałek selera (warzywa korzeniowe).
- 1 mała cebula
- 2 łyżki mąki pszennej (płaskie)
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
Przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie.
Wykonanie:
- Do garnka wrzuciłam z wyfiletowanych ryb kręgosłupy.
- Zalałam wodą.
- Dodałam warzywa oraz pół cebuli..
- Powoli gotowałam na małym ogniu tak jak gotuje się rosół.
- Pod koniec gotowania (jak warzywa były już prawie miękkie) dodałam liść laurowy, ziele angielskie oraz nieco soli do smaku.
- Kiedy rosół był już ugotowany i miękkie warzywa przecedziłam go przez sito.
- Postawiłam garnek z wodę na ogniu (aby ugotować klopsy rybne).
- Z kręgosłupa dokładnie obrałam mięso aby nie było w nim ości oraz z kawałka ryby.
- Posiekałam mięso ryb.
- Wyłożyłam je do miski.
- Wbiłam jajko.
- Dodałam mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.
- Uformowałam w dłoni kuleczki.
- Wrzucałam na gotującą się wodę.
- Jak wypłynęły na wierzch zmniejszyłam dopływ ciepła.
- Na wolnym ogniu gotowałam jeszcze ok. 3 minut.
- Ugotowane wyjęłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na talerz.
- Zalałam rosołem rybnym.
Uwaga: Kiedy kupicie jedną rybę proponuję wyciąć kręgosłup i przechować w zamrażalce. Dokładać do tej pierwszej każdą kolejną aż nazbiera się odpowiednia ilość (2 -4 szt.) by ugotować z nich zupę.
Brak komentarzy