Dziś szybka dietetyczna zupa rybna. Kupiłam świeże ryby słodkowodne (leszcza i karpia bez głów). Wycięłam kręgosłupy i ugotowałam na nich zupę.

Składniki:

  • 3 szt. kręgosłupów z ryb
  • nieduży kawałek ryby
  • 1/2 szt marchewki, pietruszki oraz niewielki kawałek selera (warzywa korzeniowe).
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej (płaskie)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko

Przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie.

Wykonanie:

  1. Do garnka wrzuciłam z wyfiletowanych ryb  kręgosłupy.
  2. Zalałam wodą.
  3. Dodałam warzywa oraz pół cebuli..
  4. Powoli gotowałam na małym ogniu tak jak gotuje się rosół.
  5. Pod koniec gotowania (jak warzywa były już prawie miękkie) dodałam liść laurowy, ziele angielskie oraz nieco soli do smaku.
  6. Kiedy rosół był już ugotowany i miękkie warzywa przecedziłam go przez sito.
  7. Postawiłam garnek z wodę na ogniu (aby ugotować klopsy rybne).
  8. Z kręgosłupa dokładnie obrałam mięso aby nie było w nim ości oraz z kawałka ryby.
  9. Posiekałam mięso ryb.
  10. Wyłożyłam  je do miski.
  11. Wbiłam jajko.
  12. Dodałam mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk.
  13. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.
  14. Uformowałam w dłoni kuleczki.
  15. Wrzucałam na gotującą się wodę.
  16. Jak wypłynęły na wierzch zmniejszyłam dopływ ciepła.
  17. Na wolnym ogniu gotowałam jeszcze ok. 3 minut.
  18. Ugotowane wyjęłam łyżką cedzakową i wyłożyłam na talerz.
  19. Zalałam rosołem rybnym.

    Uwaga:             Kiedy kupicie jedną rybę proponuję wyciąć kręgosłup i przechować w zamrażalce. Dokładać do tej pierwszej każdą kolejną aż nazbiera się odpowiednia ilość (2 -4 szt.) by ugotować z nich zupę.