Rosół jest bazą do ugotowania wielu zup. Mimo to w niedzielę najczęściej na obiad gotuję rosół. Najczęściej gotuję na drobiowych porcjach rosołowych ponieważ są tanie. Oczywiście zdecydowanie lepszy smak ma rosół z dodatkiem mięsa wołowego.Mięso wołowe jest znacznie droższe. Czasami gotuję większą ilość bulionu i nadmiar zamrażam. Wykorzystuję go do gotowania innych zup.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa
  • 300 g wołowego na rosół
  • 2-3 małe marchewki
  • kawałek korzenia selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • mała cebula

Przyprawy: sól, lubczyk, pieprz czarny, nać pietruszki,

Wykonanie:

Mięso umyć. Włożyć do garnka i zalać wodą.

Cebule zrumienić na ogniu. (Nabić na patyczek do szaszłyków i przypiec na ogniu).

Dodać umyte obrane ze skórki warzywa (marchew, seler, pietruszka) oraz cebulę.

Gotować na małym ogniu. (Nie nakrywać pokrywką. Nie zbierać szumowin wierzchu).

Pod koniec gotowania posolić i doprawić do smaku.DSC_2936

Rosół przelać przez sitko. Czysty rosół możemy podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami czy kaszami posypany posiekaną zieloną pietruszką DSC_2942

Nigdy gdy gotuję rosół nie dodaję do niego liścia laurowego. Chociaż widziałam TV, że Pani Magda Gesler  dodaje liść.