Rosół jest bazą do ugotowania wielu zup. Mimo to w niedzielę najczęściej na obiad gotuję rosół. Najczęściej gotuję na drobiowych porcjach rosołowych ponieważ są tanie. Oczywiście zdecydowanie lepszy smak ma rosół z dodatkiem mięsa wołowego.Mięso wołowe jest znacznie droższe. Czasami gotuję większą ilość bulionu i nadmiar zamrażam. Wykorzystuję go do gotowania innych zup.
Składniki:
- 1 porcja rosołowa
- 300 g wołowego na rosół
- 2-3 małe marchewki
- kawałek korzenia selera
- 1 korzeń pietruszki
- mała cebula
Przyprawy: sól, lubczyk, pieprz czarny, nać pietruszki,
Wykonanie:
Mięso umyć. Włożyć do garnka i zalać wodą.
Cebule zrumienić na ogniu. (Nabić na patyczek do szaszłyków i przypiec na ogniu).
Dodać umyte obrane ze skórki warzywa (marchew, seler, pietruszka) oraz cebulę.
Gotować na małym ogniu. (Nie nakrywać pokrywką. Nie zbierać szumowin wierzchu).
Pod koniec gotowania posolić i doprawić do smaku.
Rosół przelać przez sitko. Czysty rosół możemy podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami czy kaszami posypany posiekaną zieloną pietruszką
Nigdy gdy gotuję rosół nie dodaję do niego liścia laurowego. Chociaż widziałam TV, że Pani Magda Gesler dodaje liść.
Brak komentarzy