Jeśli kupujemy świeże ryby lub mamy do nich dostęp np: dostaniemy od zaprzyjaźnionego wędkarza nie wyrzucajmy tego co uważamy za niejadalne. Grzbiety, kręgosłup, skóra a nawet głowy np: z karpia nadają się idealnie do tego by ugotować na nich zupę. Wszystko należy starannie umyć i oczyścić. Włożyć do garnka i do dzieła. To nasza baza do dalszych działań.

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 150 ml. kwaśnej gęstej śmietany
  • ok. 500- 1000 g. świeżych ryb
  • zielony posiekany koperek

Przyprawy: pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, sól.

Wykonanie:

  1. Ryby umyć, osączyć i wyfiletować.
  2. Z tak zwanych odpadów czyli skóry (oczyszczonej z łusek), kręgosłupa, poszarpanego mięsa, z głów (usunąć oczy i skrzela) ugotować wywar.
  3. Wszystko zalać wodą.
  4. Gotować na małym ogniu ok. 40 min lub dłużej.(Aby zupa nabrała aromatu).
  5. Kiedy wywar będzie gotowy przecedzić go przez durszlak.
  6. Wybrać mięso z ryby, obrać z ości i odłożyć.
  7. Do czystego wywaru pokroić w dość dużą kostkę umyte warzywa.
  8. Do gotowania wraz z warzywami dodać liść laurowy, ziele angielskie
  9. Gotować.
  10. Kiedy warzywa będą miękkie dodać pokrojone w małą kosteczkę kiszone ogórki.
  11. Doprawić do smaku solą, pieprzem cytrynowym, czarnym grubo mielonym  (według własnego smaku) oraz zakwasić wodą z ogórków kiszonych.
  12. Dodać do zupy obrane z ości mięso z ryby które gotowało się w wywarze.
  13. Rozlać do miseczek.
  14. Posypać koperkiem.
  15. Na wierzchu położyć kleks kwaśnej śmietany.