Jeśli kupujemy świeże ryby lub mamy do nich dostęp np: dostaniemy od zaprzyjaźnionego wędkarza nie wyrzucajmy tego co uważamy za niejadalne. Grzbiety, kręgosłup, skóra a nawet głowy np: z karpia nadają się idealnie do tego by ugotować na nich zupę. Wszystko należy starannie umyć i oczyścić. Włożyć do garnka i do dzieła. To nasza baza do dalszych działań.
- 1 papryka czerwona
- 2 duże ogórki kiszone
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 150 ml. kwaśnej gęstej śmietany
- ok. 500- 1000 g. świeżych ryb
- zielony posiekany koperek
Przyprawy: pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, sól.
- Ryby umyć, osączyć i wyfiletować.
- Z tak zwanych odpadów czyli skóry (oczyszczonej z łusek), kręgosłupa, poszarpanego mięsa, z głów (usunąć oczy i skrzela) ugotować wywar.
- Wszystko zalać wodą.
- Gotować na małym ogniu ok. 40 min lub dłużej.(Aby zupa nabrała aromatu).
- Kiedy wywar będzie gotowy przecedzić go przez durszlak.
- Wybrać mięso z ryby, obrać z ości i odłożyć.
- Do czystego wywaru pokroić w dość dużą kostkę umyte warzywa.
- Do gotowania wraz z warzywami dodać liść laurowy, ziele angielskie
- Gotować.
- Kiedy warzywa będą miękkie dodać pokrojone w małą kosteczkę kiszone ogórki.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem cytrynowym, czarnym grubo mielonym (według własnego smaku) oraz zakwasić wodą z ogórków kiszonych.
- Dodać do zupy obrane z ości mięso z ryby które gotowało się w wywarze.
- Rozlać do miseczek.
- Posypać koperkiem.
- Na wierzchu położyć kleks kwaśnej śmietany.
Brak komentarzy