Jest wiele sposobów gotowania zupy rybnej. Mój przepis jest prosty. Na pewno tani a przy tym smaczny. W ten sposób zupę z karpia gotowała moja babcia i mama. Oczywiście taka zupa zawsze gościła na wigilijnym stole co nie znaczy, że w ciągu roku można było o niej zapomnieć. Polecam tę zupę szczególnie dla tych co cenią sobie lekką kuchnię. Oczywiście z zasmażki można zrezygnować czy też zabielania śmietaną lecz uważam, że to kwestia smaku i upodobań.
Wypróbujcie mój przepis na zupę rybną z karpia.
Składniki:
Oczyszczona głowa głowa karpia (usunięte skrzela i oczy) oraz wszystkie odcięte części takie jak: końcówka ogona, wycięty kręgosłup po filetowaniu itp. można dodać kawałek mięsa karpia ale to nie jest konieczne.
Warzywa takie jak: kawałek selera, 1 korzeń pietruszki,
1 marchew, zielone części pora, cebula
oraz zasmażka
1 łyżka masła, 1 łyżka mąki.
Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.
- Sprawić głowę karpia tzn. wyjąć oczy i skrzela.
- Dokładnie każdą część ryby umyć pod bieżącą wodą.
- Włożyć do garnka.
- Zalać wodą.
- Dodać umyte warzywa i przyprawy.
- Gotować na małym ogniu dość długo. (Taka sama zasada jak gotowanie rosołu)
- Kiedy wyparuje część wywaru przecedzić przez sito.
- Na patelni stopić masło.
- Wsypać łyżkę mąki i zrobić jasno złotą zasmażkę.
- Do zasmażki dolać odrobinę czystego wywaru rybnego i dokładnie rozmieszać by nie porobiły się grudki.
- Wlać do przecedzonego wywaru i doprowadzić do wrzenia.
- W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podać z grzankami z bułki podpieczonej na maśle.
- Kawałki mięsa ryby można obrać i wrzucić do zupy lub też zrobić małe pulpeciki rybne (ja zazwyczaj podaję czystą zupę z grzankami).
Robię identycznie, czasem dodaję jeszcze odrobinę śmietany.
Uwielbiam taką wersję, jakoś do innych się nie mogę przekonać. Cóż, taką robi moja babcia, a wiadomo – nie ma jak babcine jedzonko 🙂
Muszę przyznać, że równie dobrze smakuje z dodatkiem śmietany czy tez z zasmażką. Czasami i ja tak robię.