Jest wiele sposobów gotowania zupy rybnej. Mój przepis jest prosty. Na pewno tani a przy tym smaczny. W ten sposób zupę z karpia gotowała moja babcia i mama. Oczywiście taka zupa zawsze gościła na wigilijnym stole co nie znaczy, że w ciągu roku można było o niej zapomnieć. Polecam tę zupę szczególnie dla tych co cenią sobie lekką kuchnię. Oczywiście z zasmażki można zrezygnować czy też zabielania śmietaną lecz uważam, że to kwestia smaku i upodobań.

Wypróbujcie mój przepis na zupę rybną z karpia.

Składniki:

Oczyszczona głowa głowa karpia (usunięte skrzela i oczy) oraz wszystkie odcięte części takie jak: końcówka ogona, wycięty kręgosłup po filetowaniu itp. można dodać kawałek mięsa karpia ale to nie jest konieczne.

Warzywa takie jak: kawałek selera, 1 korzeń pietruszki,

1 marchew, zielone części pora, cebula 

oraz zasmażka

1 łyżka masła, 1 łyżka mąki.

Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.

Wykonanie:DSC_3851

  1. Sprawić głowę karpia tzn. wyjąć oczy i skrzela.
  2. Dokładnie każdą  część ryby umyć pod bieżącą wodą.
  3. Włożyć do garnka.
  4. Zalać wodą.
  5. Dodać umyte warzywa i przyprawy.
  6. Gotować na małym ogniu dość długo. (Taka sama zasada jak gotowanie rosołu)
  7. Kiedy wyparuje część wywaru przecedzić przez sito.
  8. Na patelni stopić masło.
  9. Wsypać łyżkę mąki i zrobić jasno złotą zasmażkę.
  10. Do zasmażki dolać odrobinę czystego wywaru rybnego i dokładnie rozmieszać by nie porobiły się grudki.
  11. Wlać do przecedzonego wywaru i doprowadzić do wrzenia.
  12. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
  13. Podać z grzankami z bułki podpieczonej na maśle.
  14. Kawałki mięsa ryby można obrać i wrzucić do zupy lub też zrobić małe pulpeciki rybne (ja zazwyczaj podaję czystą zupę z grzankami).DSC_3855