Moja propozycja na tanie obiady nie przekraczające 10 zł. Oczywiście wszystko będzie zależeć od tego w jakiej cenie kupicie produkty. Dziś proponuję na obiad białą kaszę gryczaną z pulpetami, surówką z marchewki i selera. Nie zapominajcie, że kasza gryczana posiada właściwości odkwaszające nasz organizm zatem należy ją jeść jak najczęściej. Jest to niezwykle istotne ze względu na niedostateczne spożywanie warzyw obniżających kwasowość naszego organizmu.

Produkty na obiad dla dwóch osób.

 

Zacznę od ugotowania kaszy.

Wystarczy 100 g. białej kaszy gryczanej. tj. ok. 10 łyżek. zalać zimna wodą i gotować pod przykryciem do wchłonięcia wody. Jeśli uważacie, że to za mała porcja ugotujcie 150-200 g. kaszy.

(Proporcje – 1 część kaszy 2 części wody tj. jeśli 10 łyżek kaszy to 20 łyżek wody).

Zabieram się za robienie pulpetów 

  • 160 g. mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula średniej wielkości (50 g.)

Przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, pieprz ziołowy.

 

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki należy dokładnie z sobą połączyć.( Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać łyżkę bułki tartej lub kaszy manny).
  2. Na ogniu postawić garnuszek z lekko osoloną wodą.
  3. Zagotować.
  4. Łyżką formować niewielkie kulki i delikatnie kłaść na wrzącą wodę. ( Można je wcześniej podsmażyć a później ugotować na małym ogniu).
  5. Gotować na malutkim ogniu.
  6. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć na talerz.

DSC_6250

 

 

 

 

 

 

 

(Wyszło mi z w/w porcji 8 klopsików)

Sos koperkowy: 

  • posiekany koperek
  • pieprz mielony czarny
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej

DSC_6251

 

 

 

 

 

 

 

  1. Do wody w której gotowały się klopsy dodać posiekanego koperku.
  2. Doprawić do smaku pieprzem.
  3. Do szklanki wlać nieco wody, dodać śmietanę i mąkę.
  4. Wymieszać i wlać do gotującej się wody po klopsach.
  5. Gotować i zaczekać aż zgęstnieje sos.

DSC_6253

 

 

 

 

 

 

Na końcu przygotowałam surówkę na którą wzięłam 

  • 100 g. korzenia selera
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ocet jabłkowy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Umyte i obrane warzywa starłam na tarce.
  2. Dodałam nieco octu jabłkowego.
  3. Do smaku cukru, pieprzu i oleju.
  4. Wszystko dokładnie wymieszałam.

Koszt na miesiąc październik 2016 r.

  • Za mięso mielone zapłaciłam 1,90 zł.
  •  cebula ok.0,30 zł.
  • jajko 0,36 zł.
  • + przyprawy
  • kasza gryczana 100 g.- ok. 1,00 zł. (Na moim talerzu jest 50 g. kaszy przed ugotowaniem)
  • marchewka – ok. 0,30 zł.
  • seler – 0,50 zł.
  • za koperek zapłaciłam 1.50 zł. ( zużyłam połowę więc to 0,75 zł.)

Razem ok. 5,11 zł.

Nie uwzględniłam ceny przypraw, oleju, łyżki śmietany, mąki i nieco cukru (ocet jabłkowy robię sama więc nic nie musiałam go kupić), które też należy doliczyć.

Uwaga: Na talerzu znajduje się połowa tego co przygotowałam, czyli takiej wielkości jest jedna porcja.