DSC_9599 Domowy makaron który sami zrobicie zapewne  będzie smaczniejszy niż ten który kupicie w sklepie. Po  zjedzeniu makaronu długo mamy  uczucie sytości. A wszystko dzięki skrobi, której makaron jest bogatym źródłem. Według dietetyków właśnie węglowodany powinny pokrywać 60 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Chodzi o to, że nasz organizm bardzo wolno trawi skrobię. Jeśli więc jemy makaron, łatwiej nam zadbać o sylwetkę. Dietetycy wyjaśniają, że to nie makaron jest kaloryczny, tylko sosy, z którymi go jadamy. To prawda, że 100 g suchego makaronu dostarcza aż 330 kcal, ale podczas gotowania wchłania on wodę i trzykrotnie zwiększa swoją wagę. Tak więc spora porcja – ok. 100 g – to już tylko 110 kalorii!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajkoDSC_9554 - Kopia
  • sól
  • 1/3 szklanki ciepłej  wody

Przyprawy:

kurkuma lub szafran mielony ewentualnie wyciśnięty sok z marchwi

 

Wykonanie:

1. Wysypać na stolnice lub kuchenny blat dwie szklanki maki.Zrobić dołek i wbić jajko. Posypać odrobiną soli. Dodać niewielką ilość kurkumy lub szafranu. Jeśli nie mamy tych przypraw w domu dodać soku z potartej marchewki w celu uzyskania ładnego  żółtego koloru makaronu.DSC_9556

2. Zagniatamy wszystkie składniki stopniowo dolewając niewielką ilość wody.Ciasto ma być dosyć twarde i plastyczne.

3. Uformować kulkę. Przekroić ją na połowę (mniejsze lepiej się wałkuje).

4. Posypać blat mąką i zaczynamy wałkować. Należy starać się by DSC_9561placek rozwałkować jak najcieńszy podsypując go cały czas mąką.

5. Rozwałkowane placki pozostawić na blacie by nieco się podsuszyły ok. 1/2 godziny (nie jest to konieczne lecz lepiej się kroi makaron. Jeśli czas nam na to nie pozwala wystarczy obficie posypać mąką by paski się do siebie nie przyklejały).

6. Rozwałkowany placek należy pociąć w paski i ułożyć jeden na drugim.
DSC_9568

 

 

7. Pokroić. Szerokość pokrojonych paseczków  zależy od naszej fantazji i potrzeb.

 

8. Pokrojony makaron możemy od razu wrzucić na gotującą się posoloną wodę lub wysuszyć i wykorzystać za jakiś czas.DSC_9574

Należy jednak pamiętać, że musi być dobrze wysuszony inaczej spleśnieje i będzie do wyrzucenia.

 

Uwaga!

Pamiętajmy by makaron gotować al dente.
Tak przyrządzony makaron powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać lekki opór zębom. Zależnie od typu i grubości makaronu, czas gotowania wynosi od 4 do 8 minut.

 

 

Orientacyjny koszt na luty 2015 r. ok. 1,5 zł.

Na podany przepis zużyłam ok 40 dkg. mąki.