Wydaje się wam ze twaróg się zepsuł. Zmienił kolor i zapach? Absolutnie nie wolno go wyrzucać. Powinniśmy mu pomoc zgliwieć czyli trzymać pod przykryciem w ciepłym miejscu aż zapach będzie drażnił nozdrza. Wtedy należy zrobić z niego “hauskyjze”. Będziemy mieli pyszny domowy ser który zjemy z pieczywem. Jeśli nie macie przekonania do tego rodzaju sera poeksperymentujcie na niewielkiej ilości.
Składniki:
Przyprawy: sól
Wykonanie:
Na patelni rozpuścić masło. Włożyć ser. Rozdrobnić widelcem i smażyć. Pod koniec smażenia jak konsystencja zrobi się gładka i ciągliwa dodać żółtko. Starannie i szybko wymieszać. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki.Posolić do smaku. Można jeść na ciepło i zimno.
Uwaga!
Najczęściej do smażonego sera dodaje się kminek.
Wytwarzany tradycyjnie w gospodarstwach domowych, obecnie produkowany również przemysłowo. Jest jednym z tradycyjnych produktów regionalnych na Śląsku, gdzie przed wynalezieniem lodówek był bardzo ceniony ze względu na trwałość.
Ser domowy, ser zgliwiały, ser smażony (śl. Hauskyjza, niem. Hauskäse) – popularny w kuchni niemieckiej, śląskiej,wielkopolskiej i galicyjskiej.
W 2005 został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako “Ser domowy smażony z kminkiem, z czosnkiem, bez przypraw”
Brak komentarzy