Bataty warto włączyć do jadłospisu szczególnie przy problemach trawiennych, zapalnych, są też dobrą alternatywą dla diabetyków.  Indeks glikemiczny batatów to 54. Cena batatów na naszym rynku dosyć wysoka ok. 7 zł. za kilogram lecz w połączeniu z niewielką ilością dodatkowych produktów mamy smaczny i tani obiad czy kolację.

Składniki:

  • ok. 1/2 kg batatów
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 puszka fasoli lub ugotowanej ok 200 g.
  • 1-2 małe papryczki
  • 2 średniej wielkości pomidory (można zastąpić koncentratem lub przecierem pomidorowym)
  • tłuszcz do smażenia (może być olej lub smalec)

Przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka, papryka ostra estragon.

Należy przygotować sobie wszystkie składniki i stopniowo je dodawać w czasie smażenia.

Wykonanie:

  • Bataty obrać.
  • Pokroić w grubą kostkę
  • Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce lub grubą kostkę.
  • Obrany czosnek drobno posiekać.
  • Z papryczki usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić.
  • Pomidory razem ze skórka pokroić w kostkę.
  • Na wysokiej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić cebulę.
  • Jak zmięknie dodać czosnek i papryczkę.
  • Chwilę smażyć i dodać pomidory.
  • Razem podsmażyć.
  • Dołożyć bataty i dolać nieco wody ok. 1/2 szklanki. (Jeśli nie mieszczą się nam wszystkie produkty na patelni należy je przełożyć do garnka. Do patelni wlać nieco wody. Postawić na ogniu. Zagotować. Zeskrobać drewnianą łyżką wszystko z dnia i całość wlać do pozostałych składników w garnku).

  • Po 10 minutach dodać do całości wypłukaną na sicie fasolę (może być biała lub czerwona).
  • Doprawić do smaku solą i przyprawami.
  • Trzymać jeszcze pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut.

Do dekoracji dania na talerzu użyłam kwiatów rzodkiewki, niewielki kawałek pomidora i posiekaną zieloną cebulkę.

Uwaga!

Danie przyrządza się bardzo szybko. Należy krótko trzymać na ogniu. Uważać by nie rozgotowały się bataty.

Aby z estragonu uzyskać maksimum smaku, należy go dodać w pod koniec gotowania. Zbyt długo gotowany nadaje potrawie gorzkawy smak.

Gotowe danie podałam z pieczywem

Ciekawostki: Bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.

Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) zaleca włączenie batatów do diety cukrzyka. Bataty zawierają węglowodany, które się wolniej wchłaniają (mają niższy indeks glikemiczny = 54), a tym samym nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi.

 

( Ja kupiłam bataty w przecenie za 1.50 zł. za kilogram. Może nie są piękne lecz smakiem nie odbiegają od tych za 7 zł.)