Bataty warto włączyć do jadłospisu szczególnie przy problemach trawiennych, zapalnych, są też dobrą alternatywą dla diabetyków. Indeks glikemiczny batatów to 54. Cena batatów na naszym rynku dosyć wysoka ok. 7 zł. za kilogram lecz w połączeniu z niewielką ilością dodatkowych produktów mamy smaczny i tani obiad czy kolację.
Składniki:
- ok. 1/2 kg batatów
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 puszka fasoli lub ugotowanej ok 200 g.
- 1-2 małe papryczki
- 2 średniej wielkości pomidory (można zastąpić koncentratem lub przecierem pomidorowym)
- tłuszcz do smażenia (może być olej lub smalec)
Przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka, papryka ostra estragon.
Należy przygotować sobie wszystkie składniki i stopniowo je dodawać w czasie smażenia.
Wykonanie:
- Bataty obrać.
- Pokroić w grubą kostkę
- Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce lub grubą kostkę.
- Obrany czosnek drobno posiekać.
- Z papryczki usunąć gniazda nasienne i drobno pokroić.
- Pomidory razem ze skórka pokroić w kostkę.
- Na wysokiej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić cebulę.
- Jak zmięknie dodać czosnek i papryczkę.
- Chwilę smażyć i dodać pomidory.
- Razem podsmażyć.
- Dołożyć bataty i dolać nieco wody ok. 1/2 szklanki. (Jeśli nie mieszczą się nam wszystkie produkty na patelni należy je przełożyć do garnka. Do patelni wlać nieco wody. Postawić na ogniu. Zagotować. Zeskrobać drewnianą łyżką wszystko z dnia i całość wlać do pozostałych składników w garnku).
- Po 10 minutach dodać do całości wypłukaną na sicie fasolę (może być biała lub czerwona).
- Doprawić do smaku solą i przyprawami.
- Trzymać jeszcze pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut.
Do dekoracji dania na talerzu użyłam kwiatów rzodkiewki, niewielki kawałek pomidora i posiekaną zieloną cebulkę.
Uwaga!
Danie przyrządza się bardzo szybko. Należy krótko trzymać na ogniu. Uważać by nie rozgotowały się bataty.
Aby z estragonu uzyskać maksimum smaku, należy go dodać w pod koniec gotowania. Zbyt długo gotowany nadaje potrawie gorzkawy smak.
Gotowe danie podałam z pieczywem
Ciekawostki: Bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.
Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) zaleca włączenie batatów do diety cukrzyka. Bataty zawierają węglowodany, które się wolniej wchłaniają (mają niższy indeks glikemiczny = 54), a tym samym nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi.
( Ja kupiłam bataty w przecenie za 1.50 zł. za kilogram. Może nie są piękne lecz smakiem nie odbiegają od tych za 7 zł.)
Brak komentarzy