“Poradnik Zdrowie” poleca jeść zupy. Podaje pięć powodów dla których warto je jeść. A mianowicie: zupy nie tuczą, dostarczają wielu składników odżywczych, rozgrzewają, sposób na jedzenie warzyw, łatwe w przygotowaniu. Prosta i szybka w przygotowaniu jest np: zupa fasolowa z batatami.

Składniki:

  • 1 puszka fasoli białej lub ugotowanej fasoli ok 200 g.
  • 2 cebule małe
  • 2-3 średniej wielkości bataty
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 pomidory
  • 1 mała papryczka (ostra)
  • 2 łyżki smalcu

Przyprawy: sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Bataty obrać ze skórki, umyć i pokroić w dużą kostkę.
  2. Cebulę obrać i poszatkować.
  3. Z papryczki usunąć gniazda nasienne i drobno poszatkować.
  4. Pomidory sparzyć gorącą wodą a następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzać smalec.
  6. Wrzucić cebulę i zeszklić.
  7. Nie zdejmując z ognia dodać pokrojone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz poszatkowaną papryczkę.
  8. Chwilę razem podsmażyć.
  9.  Do garnka wlać wodę.
  10. Zagotować.
  11. Do gotującej się wody w garnku dodać całą zawartość z patelni oraz pokrojone bataty.
  12. Krótko gotować. (Bataty są miękkie po 15-20 minutach)
  13. Kiedy bataty będą miękkie dodać fasolę z puszki. (Należy pamiętać aby ją wcześniej przelać na sicie wodą).
  14. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  15. Chwilę jeszcze gotować na małym ogniu.

Uwaga: Do dekoracji użyłam  kwiatów rzodkiewki i posiekanej zielonej cebulki.