Kiedy jest gorąco i dokucza upał nie chce mi się stać przy piecu i gotować. W kilka minut przygotowałam smaczną potrawkę z kilku składników.
Potrzebowałam …..
- ok. 300 g. fasolki szparagowej żółtej (może być zielona)
- 3 ziemniaki
- 2 cebule średniej wielkości
- 2 średniej wielkości młode cukinie
- 1 łyżka smalcu
- niewielki kawałek kiełbasy ( ja da dałam parówkę)
Przyprawy: sól, papryka czerwona słodka, ostra i wędzona w proszku.
Wykonanie:
Cebulę obrać i poszatkować.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Z fasoli szparagowej odciąć końcówki ewentualnie zdrewniałe części i pokroić na mniejsze kawałki.
Cukinie umyć i pokroić w kostkę (razem ze skórką).
Kiełbasę pokroić w półplasterki.
Kiedy mamy przygotowane wszystkie składniki zaczynamy gotowanie.
- W garnku roztopić tłuszcz.
- Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć cebulę, ziemniaki i kiełbasę.
- Mieszać.
- Zeszklić.
- Dosypać fasolkę.
- Wymieszać.
- Podlać wodą.
- Dosypać czerwonej papryki w proszku (słodką, ostrą i wędzoną).
- Posolić do smaku.
- Przykryć pokrywką i dusić kilka minut.
- Kiedy fasolka będzie miękka dodać pokrojoną cukinie.
- Przykryć i krótko dusić.
- Przemieszać i ewentualnie jeszcze doprawić.
Uwagi: Ja podałam potrawkę z pieczywem.
Jarosze mogą zrezygnować z wędliny, a smalec zastąpić olejem np: kokosowym.
Faktycznie szybkie do zrobienia, a jakie smaczne i zdrowe 😛
Ile wody dodać ?
z góry dziękuję za odpowiedz
Nie przesadzić z dolewaniem wody. To przecież nie jest zupa. Wystarczy pół szklanki ewentualnie szklanka wody. Danie ma być gęste. (Jeśli wlejesz wody za mało zawsze możesz dolać więcej) Mam nadzieję że utrafisz w odpowiednią gęstość.