Składniki:

  • 1/2 kg marchewki
  • 1 cebula
  • 1 papryka żółta
  • 1 łyżka mąki
  • 100 g. fasoli szparagowej (zielonej)
  • 1 łyżka masła

Przyprawy: sól, pieprz czarny

Wykonanie:DSC_2909

Marchewkę obrać . Umyć . Pokroić (można w kostkę).

Fasolkę umyć. Odkroić końcówki. Pociąć na małe kawałki.

Wrzucić marchewkę razem z fasolką do garnka.

Zalać wodą i gotować na małym ogniu do miękkości.

Po ugotowaniu warzyw odcedzić wodę lecz jej nie wylewać.

Na patelni rozpuścić masło.

Dodać pokrojoną w drobna kostkę paprykę i cebulę.

Dodać mąkę i zrobić “złotą” zasmażkę.

Rozcieńczyć wodą z odcedzonych warzyw.

Mieszać by nie zrobiły się grudki. Zagotować.

Wlać do marchewki z fasolką.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dokładnie wymieszać nie zdejmując z ognia.

Podawać na gorąco.