Składniki:
- 1/2 kg marchewki
- 1 cebula
- 1 papryka żółta
- 1 łyżka mąki
- 100 g. fasoli szparagowej (zielonej)
- 1 łyżka masła
Przyprawy: sól, pieprz czarny
Marchewkę obrać . Umyć . Pokroić (można w kostkę).
Fasolkę umyć. Odkroić końcówki. Pociąć na małe kawałki.
Wrzucić marchewkę razem z fasolką do garnka.
Zalać wodą i gotować na małym ogniu do miękkości.
Po ugotowaniu warzyw odcedzić wodę lecz jej nie wylewać.
Na patelni rozpuścić masło.
Dodać pokrojoną w drobna kostkę paprykę i cebulę.
Dodać mąkę i zrobić “złotą” zasmażkę.
Rozcieńczyć wodą z odcedzonych warzyw.
Mieszać by nie zrobiły się grudki. Zagotować.
Wlać do marchewki z fasolką.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszać nie zdejmując z ognia.
Podawać na gorąco.
Brak komentarzy