Nadeszła jesień i mamy pod dostatkiem wszelakich warzyw. Dziś proponuję cukinię nadziewaną mięsem.
Co potrzebujemy by ugotować smaczny obiad?
- 150 g. mielonego mięsa ( może być drobiowe, wieprzowe, itp)
- 1 kromkę chleba (może być czerstwy)
- 1 cebulę
- 2 szt. małych cukinii
- 1 łyżka smalcu
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, gałązka zielonego koperku.
Wykonanie:
- Chleb namoczyć w wodzie.
- Mięso wyłożyć do miski.
- Cukinie umyć.
- Przekroić wzdłuż na połowę.
- Wydrążyć środki.
- Posiekać je drobno i dodać do mięsa.
- Chleb odcisnąć z wody i dołożyć do pozostałych składników.
- Cebulę posiekać i zeszklić na 1/2 łyżki smalcu.
- Kiedy cebula nabierze ładnego złocistego koloru dodać do mięsa.
- Gałązkę zielonego koperku posiekać i wymieszać wszystkie produkty.
- Doprawić do smaku.
- W wydrążone miejsca w cukinii nakładać farsz mięsny.
- Ugnieść łyżką.
- Na patelni rozgrzać pozostała część smalcu i układać cukinie.
- Przykryć pokrywką i dusić kilka minut.
- W razie potrzeby podlać wodą.
Uwaga: Podałam cukinię z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
A potrzebowałam
- 200 g. kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Marchewkę umyć obrać i zetrzeć na tarce do warzyw. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem. Pokropić oliwą z oliwek i posypać pieprzem.
Ziemniaki ugotowałam na parze.
Można cukinię pod koniec duszenia po wierzchu posypać starym żółtym serem.
Koszt całego dania na m-c październik 2016 r. to koszt poniżej 10 zł
- mięso mielone – ok. 2,00 zł
- cukinia ok. 3 ,00 zł
- cebule 0,50 zł.
- kapusta kiszona ok. 1,00 zł.
- marchewka – 0,20 zł
- + kromka chleba czerstwego, oliwa z oliwek ok 1 łyżka, 1 łyżka smalcu, przyprawy.
Brak komentarzy