Nadeszła jesień i mamy pod dostatkiem wszelakich warzyw. Dziś proponuję cukinię nadziewaną  mięsem.

Co potrzebujemy  by ugotować smaczny obiad?

Składniki:DSC_6262

  • 150 g. mielonego mięsa ( może być drobiowe, wieprzowe, itp)
  • 1 kromkę chleba (może być czerstwy)
  • 1 cebulę
  • 2 szt. małych cukinii
  • 1 łyżka smalcu

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, gałązka zielonego koperku.

DSC_6263

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

  1. Chleb namoczyć w wodzie.
  2. Mięso wyłożyć do miski.
  3. Cukinie umyć.
  4. Przekroić wzdłuż na połowę.
  5. Wydrążyć środki.
  6. Posiekać je drobno i dodać do mięsa.
  7. Chleb odcisnąć z wody i dołożyć do pozostałych składników.
  8. Cebulę posiekać i zeszklić na 1/2 łyżki smalcu.
  9. Kiedy cebula nabierze ładnego złocistego koloru dodać do mięsa.
  10. Gałązkę zielonego koperku posiekać i wymieszać wszystkie produkty.
  11. Doprawić do smaku.
  12. W wydrążone miejsca w cukinii nakładać farsz mięsny.
  13. Ugnieść łyżką.
  14. Na patelni rozgrzać pozostała część smalcu i układać cukinie.
  15. Przykryć pokrywką i dusić kilka minut.
  16. W razie potrzeby podlać wodą.

DSC_6265

 

 

 

 

 

 

 

Uwaga: Podałam  cukinię z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

DSC_6266

 

 

 

 

 

 

 

A potrzebowałam 

  1. 200 g. kapusty kiszonej
  2. 1 marchewka
  3. 1 mała cebula
  4. oliwa z oliwek

Wykonanie:

Marchewkę umyć obrać i zetrzeć na tarce do warzyw. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem. Pokropić oliwą z oliwek i posypać pieprzem.

Ziemniaki ugotowałam na parze.

DSC_6267

 

 

 

 

 

 

 

Można cukinię pod koniec duszenia po wierzchu posypać starym żółtym serem.

Koszt całego dania na m-c październik 2016 r. to koszt poniżej 10 zł

  • mięso mielone – ok. 2,00 zł
  • cukinia ok. 3 ,00 zł
  • cebule 0,50 zł.
  • kapusta kiszona ok. 1,00 zł.
  • marchewka – 0,20 zł
  • + kromka chleba czerstwego, oliwa z oliwek ok 1 łyżka, 1 łyżka smalcu, przyprawy.