Dziś na obiad fasolka po bretońsku. Należy namoczyć ją poprzedniego dnia i dopiero wtedy zabrać się za gotowanie.

Produkty: DSC_4011

  • 500 g. fasoli piękny Jaś
  • 300 g wędzonego podgardla lub boczku. (Koniecznie coś wędzonego. Poprawia smak i zapach)
  • 300 g. kiełbasy np: śląskiej, toruńskiej lub innej.
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka

Przyprawy: lubczyk, majeranek, pieprz, ostra czerwona papryka, liść laurowy, ziele angielskie,nać pietruszki ( ja użyłam suszoną) 2 łyżki przecieru pomidorowego, .

DSC_4012Wykonanie:

  1. Poprzedniego dnia zalać zimną wodą fasolę w garnku i zostawić na całą noc.
  2. Następnego dnia przed gotowaniem należy odlać wodę w której moczyła się fasola i zalać ponownie zimna wodą.
  3. Gotować pod przykryciem tak długo aż fasola będzie ugotowana na półmiękko.
  4. Wtedy dodać liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, majeranek, pieprz, oraz w całości podgardle, (boczek czy inną wędzonkę).
  5. Kiedy fasola będzie miękka wyjąć podgardle.
  6. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnię.
  7. Dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę oraz posiekaną cebulę.
  8. Wszystko podsmażyć.
  9. Od czasu do czasu przemieszać.
  10. Pod koniec smażenia dodać łyżkę przecieru pomidorowego.
  11. Chwilkę potrzymać na ogniu.
  12. Zdjąć i całą zawartość patelni  dołożyć fasolki.
  13. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych otworach i dorzucić do pozostałych składników.
  14. Gotować do miękkości wszystkich produktów.
  15. Kiedy będą już miękkie wszystkie składniki dołożyć łyżkę przecieru pomidorowego.
  16. Dosmaczyć solą, ostrą czerwoną papryką, i przyprawami.

DSC_4008

Uwaga! Aby zagęścić fasolkę wystarczy jedną chochelkę fasolki odlać, zmiksować i wlać z powrotem do garnka.