Sezon warzywny w pełni. Kupiłam tanio bataty. Zatem dzisiaj puree z batatów.
- 1/2 kg batatów ( 2 sztuki)
- 1 mała marchewka ( nie jest konieczna)
- 1/2 średniej cebuli
- ok. 2 łyżki oleju (olej do smażenia)
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
- Bataty obrałam.
- Pokroiłam na mniejsze części i wrzuciłam do garnka z wodą by się ugotowały.
- Dodałam umytą , obraną ze skórki i pokrojoną marchewkę.
- Pod koniec gotowania posypałam solą.
- Kiedy bataty były już ugotowane odlałam wodę do innego naczynia a następnie je zmiksowałam.
- Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzuciłam posiekaną cebulę.
- Podsmażyłam na złoty kolor.
- Pod koniec smażenia cebuli dołożyłam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Wymieszałam.
- Zrumienioną cebulę z czosnkiem dodałam do zmiksowanych batatów i ponownie zmiksowałam wszystko razem.
- Doprawiłam jeszcze do smaku pieprzem. (W razie potrzeby należy dosolić)
Koszt: bataty kupiłam w cenie 3,00 zł za kilogram. Na dwie porcje wystarczyły 2 sztuki, które ważyły razem ok. 1/2 kg. czyli za bataty zapłaciłam 1,50 zł.
Podałam ze skrzydełkami kurczaka , surówką z ogórka zielonego z rzodkiewką.
Uwaga! Wodę w której gotowały się bataty z marchewką można wykorzystać jako baza na zupę np: marchwiankę,warzywną, selerową czy inną.
Bardzo fajny i dokładny przepis! Koniecznie wypróbuję, bo wygląda bardzo smacznie 😛
I jest 🙂 Polecam do tego dania “wytaplane” skrzydełka.