Sezon warzywny w pełni. Kupiłam tanio bataty. Zatem dzisiaj puree z batatów.

Składniki: ( dwie porcje)

  • 1/2 kg batatów ( 2 sztuki)
  • 1 mała marchewka ( nie jest konieczna)
  • 1/2 średniej cebuli
  • ok. 2 łyżki oleju (olej do smażenia)
  • 2 ząbki czosnku

Przyprawy: sól, pieprz,

Wykonanie:

  1. Bataty obrałam.
  2. Pokroiłam na mniejsze części i wrzuciłam do garnka z wodą by się ugotowały.
  3. Dodałam umytą , obraną ze skórki i pokrojoną marchewkę.
  4. Pod koniec gotowania posypałam solą.
  5. Kiedy bataty były już ugotowane odlałam wodę do innego naczynia a następnie je zmiksowałam.
  6. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzuciłam posiekaną cebulę.
  7. Podsmażyłam na złoty kolor.
  8. Pod koniec smażenia cebuli dołożyłam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  9. Wymieszałam.
  10. Zrumienioną cebulę z czosnkiem dodałam do zmiksowanych batatów i ponownie zmiksowałam wszystko razem.
  11. Doprawiłam jeszcze do smaku pieprzem. (W razie potrzeby należy dosolić)

Koszt: bataty kupiłam w cenie 3,00 zł za kilogram. Na dwie porcje wystarczyły 2 sztuki, które ważyły razem ok. 1/2 kg. czyli za bataty zapłaciłam 1,50 zł.

 

Podałam ze skrzydełkami kurczaka , surówką z ogórka zielonego z rzodkiewką.

Uwaga! Wodę w której gotowały się bataty z marchewką można wykorzystać jako baza na zupę np: marchwiankę,warzywną, selerową czy inną.