Ładnie wygląda i dobrze smakuje.

Składniki:

  • 1/2 dużej główki kalarepy
  • 4 duże marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

Przyprawy: sól, pieprz czarny.

Wykonanie:DSC_1211

  1. Marchewkę umyłam. Obrałam. Wycięłam ją ją tak jak widać na zdjęciu ( Można pociąć w kostkę. Do wycinania można użyć noża. Paski z marchewki które wycięłam dodałam do zupy).
  2. Kalarepkę obrałam i pocięłam w kostkę.
  3. Wrzuciłam do jednego garnka. Zalałam wodą i postawiłam na ogniu by się razem ugotowały.
  4. Cebulę obrałam i drobno posiekałam.
  5. Kiedy ugotowała się marchewka razem z kalarepką odcedziłam z niej wodę do garnuszka (w żadnym wypadku nie wylewać).
  6. Następnie na patelnię  położyłam masło i dolałam nieco oleju (dodaję do masła zawsze nieco oleju by zapobiec przypalaniu się masła).
  7. Na rozgrzany tłuszcz dodałam  posiekaną cebulę.
  8. Zeszkliłam ją na jasno-złoty kolor i wsypałam niewielką ilość mąki.
  9. Cały czas mieszałam by zasmażka się nie przypaliła. (Powinna mieć jasno złoty kolor).
  10. Następnie dolałam do niej część wody którą uprzednio odlałam do garnuszka. Trzymałam na ogniu i mieszałam aby nie powstały grudki.
  11. Wtedy wlałam ją do marchewki z kalarepą.
  12. Doprawiłam do smaku solą i czarnym pieprzem.

DSC_4097

 

Podałam ją z podsmażonymi pierogami z kaszą gryczaną z mięsem (które wcześniej były zamrożone bo zrobiłam większą ilość) oraz z DSC_4098kawałkiem mięska z kurczaka.

DSC_4100