DSC_1540Wróciłam z pracy głodna i bez pomysłu co szybko ugotować na obiad. Rozejrzałam się i zobaczyłam, że pozostały kawałki mięsa wieprzowego na którym gotowałam zupę (rosół wieprzowy z ziemniakami). Trzy średniej wielkości ziemniaki z poprzedniego dnia. Zatem zabrałam się  szybko do pracy. Zaczęłam od …

Postawiłam na ogniu garnek aby się rozgrzał.

Pokroiłam w kostkę mięso.

Obrałam cebule posiekałam w dość grubą kostkę.

Mięso i cebulę wrzuciłam razem do nagrzanego garnka. Od czasu do czasu pomieszałam by nie przypaliło się mięso z cebulą.

Kiedy nabrało ładnego rumianego koloru dodałam posiekany czosnek. Zalałam szklanką wody. Dodałam przyprawy i sól. Przykryłam pokrywką by połączyły się smaki i zapachy w czasie gotowania.

Ugotowane ziemniaki które pozostały z poprzedniego dnia  pokroiłam w kostkę. Włożyłam  do osobnego garnka. Zalałam niewielką ilością wody. Dorzuciłam pokrojone pomidory (ze skórką które były miękkie i nie nadawały się na kanapki ani do sałatki).

Postawiłam garnek na piecu by się chwilę pogotowały ziemniaki z pomidorami. Po ok 5 minutach zmiksowałam blenderem. Taką gęstą papkę wlałam do gotującego się mięsa. Wszystko dokładnie wymieszałam dosmaczyłam. Zdjęłam z ognia i gotowe.

Do mojego gulaszu użyłam ok.

  • ok. 500 g gotowanego mięsa wieprzowego 
  • 1 duża cebula
  • 3 pomidory (można zastąpić przecierem pomidorowym)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 ugotowane ziemniaki

Przyprawy: czerwona słodka papryka w proszku, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, kardamon, pieprz czarny, suszone liście pietruszki, lubczyku, selera, sól.

Oczywiście można dodać pokrojoną paprykę. Ja gulasz zrobiłam z tego co miałam.

Orientacyjny koszt.

Trudno mówić o kosztach ponieważ wykorzystałam to co zostało z poprzedniego dnia.