Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Otrzymuje się ją z nasion prosa. Jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. Postanowiłam ,że dziś zagości na moim stole. Wykorzystałam warzywa z rosołu. Dorzuciłabym mięso z rosołu zamiast kiełbasy lecz wykorzystałam go jako farsz do pierogów. Dodałam zatem kilka innych składników i mieliśmy smaczny obiad.
Składniki:
- 250 g kaszy jaglanej suchej
- cebula
- marchewka
- 200 g. kiełbasy podwawelskiej lub innej (można zastąpić mięsem rosołowym)
- nieduża główka kapusty białej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- ugotowane warzywa z rosołu np: marchewka, pietruszka, seler itd.
- olej do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz mielony czarny, majeranek
Wykonanie:
Oderwać stare ciemnozielone liście kapusty.
Włożyć do garnka i zalać wodą. Dosypać soli. Gotować pod przykryciem .
Kiedy liście będą miękkie wyjąć kapustę i położyć na sicie aby odsączyć ją z nadmiaru wody.
Po wystygnięciu obrać delikatnie z liści.
Wyciąć twardy główny nerw i ułożyć liście jeden na drugim na desce lub talerzu.
Malutka główka która mi pozostała i liście nie nadawały się aby w nie zawinąć farsz pokroiłam drobno i wrzuciłam do wody aby się ponownie ugotowały. Kiedy pokrojone liście były już dostatecznie miękkie przecedziłam i po odsączeniu dodałam do farszu.
Farsz:
Odmierzyć szklankę kaszy jaglanej.Wysypać na sitko i dokładnie wypłukać. Wsypać do garnka i zalać 3 szklankami zimnej wody. Przykryć i gotować na małym ogniu do wchłonięcia się wody.
Kiedy kasza będzie miękka dodać posiekaną, podsmażoną na tłuszczu cebulę wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą. Przecier pomidorowy, pokrojone ugotowane warzywa (w moim wypadku są to warzywa które wyjęłam z rosołu) oraz posiekana drobno i ugotowana kapustę (o której wspomniałam wyżej). Doprawić do smaku solą i przyprawami jakie kto lubi. Dokładnie wymieszać.
Nakładać farsz na liście i zawijać. Układać na patelni. Dodać nieco tłuszczu. Podlać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem kilka minut.
Można podać z sosem pomidorowym , pieczarkowym lub innym jak też sauté.
Brak komentarzy