Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Otrzymuje się ją z nasion prosa. Jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. Postanowiłam ,że dziś zagości na moim stole. Wykorzystałam warzywa z rosołu. Dorzuciłabym mięso z rosołu zamiast kiełbasy lecz wykorzystałam go jako farsz do pierogów. Dodałam zatem kilka innych składników i mieliśmy smaczny obiad.

Składniki:

  • 250 g kaszy jaglanej suchej
  • cebula
  • marchewka
  • 200 g. kiełbasy podwawelskiej lub innej (można zastąpić mięsem rosołowym)
  • nieduża główka kapusty białej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ugotowane warzywa z rosołu np: marchewka, pietruszka, seler itd.
  • olej do smażenia

DSC_1304

Przyprawy: sól, pieprz mielony czarny, majeranek

Wykonanie:

Oderwać stare ciemnozielone liście kapusty.

Włożyć do garnka i zalać wodą. Dosypać soli. Gotować pod przykryciem .

Kiedy liście będą miękkie wyjąć kapustę i położyć na sicie aby odsączyć ją z nadmiaru wody.

Po wystygnięciu obrać delikatnie z liści.

Wyciąć twardy główny nerw i ułożyć liście jeden na drugim na desce lub talerzu.

Malutka główka która mi pozostała i liście nie nadawały się aby w nie zawinąć farsz pokroiłam drobno i wrzuciłam do wody aby się ponownie ugotowały. Kiedy pokrojone liście były już dostatecznie miękkie przecedziłam i po odsączeniu dodałam do farszu.

Farsz:

Odmierzyć szklankę kaszy jaglanej.Wysypać na sitko i dokładnie wypłukać. Wsypać do garnka i zalać 3 szklankami zimnej wody. Przykryć i gotować na małym ogniu do wchłonięcia się wody.

Kiedy kasza będzie miękka dodać posiekaną, podsmażoną na tłuszczu cebulę wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą. Przecier pomidorowy, pokrojone ugotowane warzywa (w moim wypadku są to warzywa które wyjęłam z rosołu) oraz posiekana drobno i ugotowana kapustę (o której wspomniałam wyżej). Doprawić do smaku solą i przyprawami jakie kto lubi. Dokładnie wymieszać.

Nakładać farsz na liście i zawijać. Układać na patelni. Dodać nieco tłuszczu. Podlać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem kilka minut.

Można podać z sosem pomidorowym , pieczarkowym lub innym jak też sauté.

DSC_1309