Gołąbki są czasochłonnym daniem  lecz wartym zachodu. Oto mój przepis na tanie bezmięsne gołąbki z sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 12 liści kapusty białej
  • 2 szklanki suchego ryżu
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 1 cebula duża
  • olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, cebula.

Wykonanie:

Obrałam 12 liści z kapusty białej i wrzuciłam do gotującej posolonej wody.

Odmierzyłam dwie szklanki ryżu. Wypłukałam go.Wsypałam do garnka i zalałam 4 szklankami wody. Dodałam nieco soli. Przykryłam pokrywką i postawiłam na małym ogniu.

Na patelnię wlałam nieco oleju i postawiłam na ogniu.

Obrałam cebulę. Posiekałam i wrzuciłam na rozgrzany już tłuszcz.

Umytą paprykę pokroiłam w kostkę (uprzednio usunęłam gniazda nasienne). Dodałam do posiekanej cebuli.

Oczyszczone pokrojone pieczarki dodałam do pozostałych składników.

Co jakiś czas pomieszałam by cebula i pieczarki się przyrumieniły a papryka zmiękła.

Kiedy ryż napęczniał i zmiękł wzięłam 2/3 części (1/3 część wykorzystałam do zagęszczenia sosu pomidorowego) i dodałam do podsmażonych produktów. Dokładnie wszystko wymieszałam. Doprawiłam do smaku.
DSC_2328

Rozłożyłam odsączone liście jeden obok drugiego. Z każdego wycięłam główny nerw i nałożyłam farszu. Założyłam boczne liście do środka i zwinęłam w rulon.DSC_2336

Ułożyłam ciasno na patelni dodałam odrobinę tłuszczu. Podlałam wodą. Przykryłam pokrywką i postawiłam na ogniu.

Dusiłam je ok 30 minut.  Po tym czasie polałam je sosem pomidorowym. Ponownie przykryłam pokrywka i dusiłam jeszcze ok 10 minut.

Sos pomidorowyDSC_2348

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • ok 1.5 litra wody
  • 1/3 części ugotowanego ryżu który gotowałam do gołąbków

Przyprawy: sól, bazylia, pieprz

Wykonanie: Do wody włożyć przecier pomidorowy, oraz ugotowany ryż. Wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i przyprawami.Taką papkę wylać na gołąbki i krótką chwilę gotowaćDSC_2354.