Gołąbki są czasochłonnym daniem lecz wartym zachodu. Oto mój przepis na tanie bezmięsne gołąbki z sosem pomidorowym.
Składniki:
- 12 liści kapusty białej
- 2 szklanki suchego ryżu
- 1/2 kg pieczarek
- 1 strąk papryki czerwonej
- 1 cebula duża
- olej do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, cebula.
Wykonanie:
Obrałam 12 liści z kapusty białej i wrzuciłam do gotującej posolonej wody.
Odmierzyłam dwie szklanki ryżu. Wypłukałam go.Wsypałam do garnka i zalałam 4 szklankami wody. Dodałam nieco soli. Przykryłam pokrywką i postawiłam na małym ogniu.
Na patelnię wlałam nieco oleju i postawiłam na ogniu.
Obrałam cebulę. Posiekałam i wrzuciłam na rozgrzany już tłuszcz.
Umytą paprykę pokroiłam w kostkę (uprzednio usunęłam gniazda nasienne). Dodałam do posiekanej cebuli.
Oczyszczone pokrojone pieczarki dodałam do pozostałych składników.
Co jakiś czas pomieszałam by cebula i pieczarki się przyrumieniły a papryka zmiękła.
Kiedy ryż napęczniał i zmiękł wzięłam 2/3 części (1/3 część wykorzystałam do zagęszczenia sosu pomidorowego) i dodałam do podsmażonych produktów. Dokładnie wszystko wymieszałam. Doprawiłam do smaku.
Rozłożyłam odsączone liście jeden obok drugiego. Z każdego wycięłam główny nerw i nałożyłam farszu. Założyłam boczne liście do środka i zwinęłam w rulon.
Ułożyłam ciasno na patelni dodałam odrobinę tłuszczu. Podlałam wodą. Przykryłam pokrywką i postawiłam na ogniu.
Dusiłam je ok 30 minut. Po tym czasie polałam je sosem pomidorowym. Ponownie przykryłam pokrywka i dusiłam jeszcze ok 10 minut.
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- ok 1.5 litra wody
- 1/3 części ugotowanego ryżu który gotowałam do gołąbków
Przyprawy: sól, bazylia, pieprz
Wykonanie: Do wody włożyć przecier pomidorowy, oraz ugotowany ryż. Wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i przyprawami.Taką papkę wylać na gołąbki i krótką chwilę gotować.
Brak komentarzy