Barszcz czerwony najczęściej podaję z odpowiednio wcześniej przygotowanymi krokietami. Najczęściej robię je z kapustą i grzybami ponieważ to jedna z tańszych wersji. Usmażone, wystudzone wkładam do zamrażalki i mam jak znalazł zawsze kiedy je potrzebuję.
Oto mój sposób na krokiety.
Najpierw smażę cienkie naleśniki.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 1/2 l. gazowanej wody mineralnej
- ok. 500 g. mąki pszennej
- olej do smażenia
- szczypta soli
- 1 całe jajko
- Wodę mineralną wlać do wysokiego naczynia.
- Wbić jajko.
- Dodać odrobinę soli.
- Ubijać mikserem jednocześnie dosypywać mąki w takiej ilości aż będzie miała konsystencję rzadkiej kwaśnej śmietany.(Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody i wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste ciasto naleśnikowe to naleśniki będą zbyt grube ponieważ nie da się ich rozlać cienką warstwą po patelni)
- Na patelnię wylać olej i zaczekać aż się rozgrzeje.
- Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki.
Kiedy mam już usmażone naleśniki robię farsz do krokietów
- ok. 500 g. kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- ok. 500 g. pieczarek.
- olej do smażenia
Przyprawy: majeranek, lubczyk, pieprz czarny, sól.
- Zaczynam od ugotowania kapusty kiszonej.
- Kiedy będzie miękka przelać przed durszlak.
- Odcisnąć i posiekać.
- Cebulę obrać i posiekać.
- Pieczarki oczyścić i pokroić.
- Na patelni rozgrzać nieco oleju i zeszklić na jasnozłoty kolor cebulę.
- Przełożyć do miski.
- Na tej samej patelni na dużym ogniu krótko smażyć pieczarki. (Jeśli smaży się pieczarki na małym ogniu puszczą sok i wtedy trudno będzie je przyrumienić)
- Usmażone przełożyć do miski.
- Na pozostałym tłuszczu podsmażyć kapustę.
- Wyłożyć do miski.
- Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, lubczykiem i ewentualnie solą.
- Dokładnie wymieszać.
- Nakładać farsz na środek upieczonych naleśników.
- Brzegi naleśników złożyć do środka aby nie wyleciał farsz i zwinąć w rulon.
- Przygotować dwa talerze.
- Na jeden wbić jajka i je roztrzepać.
- Na drugi wsypać bułkę tartą.
- Każdy rulonik najpierw zamoczyć w jajku a następnie w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu układając je składaniem w dół a następnie z każdej strony.
Krokiety to moje ulubione danie