Barszcz czerwony najczęściej podaję z odpowiednio wcześniej przygotowanymi krokietami. Najczęściej robię je z kapustą i grzybami ponieważ to jedna z tańszych wersji. Usmażone, wystudzone wkładam do zamrażalki i mam jak znalazł zawsze kiedy je potrzebuję.

Oto mój sposób na krokiety.

Najpierw smażę cienkie naleśniki.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1/2 l. gazowanej wody mineralnej
  • ok.  500 g. mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko

Wykonanie:

  1. Wodę mineralną wlać do wysokiego naczynia.
  2. Wbić jajko.
  3. Dodać odrobinę soli.
  4. Ubijać mikserem  jednocześnie dosypywać mąki w takiej ilości aż będzie miała konsystencję rzadkiej kwaśnej śmietany.(Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody i wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste ciasto naleśnikowe to naleśniki będą zbyt grube ponieważ nie da się ich rozlać cienką warstwą po patelni)
  5. Na patelnię wylać olej i zaczekać aż się rozgrzeje.
  6. Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki.

Kiedy mam już usmażone naleśniki robię farsz do krokietów

  • ok. 500 g. kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • ok. 500 g. pieczarek.
  • olej do smażenia

Przyprawy: majeranek, lubczyk, pieprz czarny, sól.

Wykonanie:

  1. Zaczynam od ugotowania kapusty kiszonej.
  2. Kiedy będzie miękka przelać przed durszlak.
  3. Odcisnąć i posiekać.
  4. Cebulę obrać i posiekać.
  5. Pieczarki oczyścić i pokroić.
  6. Na patelni rozgrzać nieco oleju i zeszklić na jasnozłoty kolor cebulę.
  7. Przełożyć do miski.
  8. Na tej samej patelni na dużym ogniu krótko smażyć pieczarki. (Jeśli smaży się pieczarki na małym ogniu puszczą sok i wtedy trudno będzie je przyrumienić)
  9. Usmażone przełożyć do miski.
  10. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć kapustę.
  11. Wyłożyć do miski.
  12. Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, lubczykiem i ewentualnie solą.
  13. Dokładnie wymieszać.
  14. Nakładać farsz na środek upieczonych naleśników.
  15. Brzegi naleśników złożyć do środka aby nie wyleciał farsz i zwinąć w rulon.
  16. Przygotować dwa talerze.
  17. Na jeden wbić jajka i je roztrzepać.
  18. Na drugi wsypać bułkę tartą.
  19. Każdy rulonik najpierw zamoczyć w jajku a następnie w bułce tartej.
  20. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu układając je składaniem w dół a następnie z każdej strony.