Coraz chłodniej na dworze zatem gorąca kolacja jak najbardziej wskazana. Postanowiłam ugotować barszcz czerwony bo tak naprawdę niewiele z nim roboty a i rosołu nieco zostało. Zaraz po obiedzie postawiłam buraki by się gotowały a ja zabrałam się za zrobienie ciasteczek do popołudniowej kawki. A były to “kulki z płatków owsianych bez pieczenia” Kilka minut ciastka zrobione a buraki na małym ogniu się gotowały. Oto mój przepis na czerwony barszcz.

Składniki na barszcz:

  • 1/2 kg buraków
  • 2 szklanki wywaru mięsnego ( najlepszy na wędzonych kościach)
  • warzywa: 1 cebula, 1 marchewka, kawałek selera ( mogą być liście), korzeń pietruszki.

Przyprawy: sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, duży ząbek czosnku, majeranek, lubczyk, ocet jabłkowy lub winny.

DSC_6229

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

  1. Buraki obrać i zalać wodą ( tak by nie wystawały z wody)
  2. W czasie gotowania dodać obrane i umyte warzywa.(Zostawić czosnek dodamy na końcu gotowania)
  3. Gotować wszystko razem na małym ogniu.
  4. Należy dolać octu jabłkowego by wywar nie stracił ładnego czerwonego koloru.
  5. Pod koniec gotowania dodać soli i przypraw.
  6. Kiedy buraki będą miękkie należy je wyjąć i dolać wywaru mięsnego.
  7. Zagotować.
  8. Dodać posiekany czosnek.
  9. Krótko gotować.
  10. Następnie przecedzić przez sitko aby wywar był klarowny. (Z ugotowanych buraków zrobić sałatkę by je wykorzystać).
  11. W razie potrzeby doprawić do smaku.

DSC_6231

 

 

 

 

 

 

 

Ja podałam go z grzankami ponieważ nie miałam czasu by przygotować krokiety czy uszka. Chrupiące grzanki smakowały wyśmienicie razem z barszczykiem.

Produkty na grzanki:

  • 1 bagietka
  • 100 g. masła
  • 100 g. szynki
  • 100 g, sera żółtego

Wykonanie:DSC_6046

 

 

 

 

 

 

  1. Bagietkę należy pokroić na kromki.
  2. Każdą cienko posmarować masłem.
  3. Szynkę i ser pokroić w kostkę.
  4. Posypać każdą kromkę.

DSC_6048

 

 

 

 

 

 

 

Ułożyć je na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika 190 st. C. na ok. 10-15 minut. (do momentu aż rozpuści się ser i grzanki będą lekko przypieczone i chrupiące).

DSC_6049