Coraz chłodniej na dworze zatem gorąca kolacja jak najbardziej wskazana. Postanowiłam ugotować barszcz czerwony bo tak naprawdę niewiele z nim roboty a i rosołu nieco zostało. Zaraz po obiedzie postawiłam buraki by się gotowały a ja zabrałam się za zrobienie ciasteczek do popołudniowej kawki. A były to “kulki z płatków owsianych bez pieczenia” Kilka minut ciastka zrobione a buraki na małym ogniu się gotowały. Oto mój przepis na czerwony barszcz.
Składniki na barszcz:
- 1/2 kg buraków
- 2 szklanki wywaru mięsnego ( najlepszy na wędzonych kościach)
- warzywa: 1 cebula, 1 marchewka, kawałek selera ( mogą być liście), korzeń pietruszki.
Przyprawy: sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, duży ząbek czosnku, majeranek, lubczyk, ocet jabłkowy lub winny.
Wykonanie:
- Buraki obrać i zalać wodą ( tak by nie wystawały z wody)
- W czasie gotowania dodać obrane i umyte warzywa.(Zostawić czosnek dodamy na końcu gotowania)
- Gotować wszystko razem na małym ogniu.
- Należy dolać octu jabłkowego by wywar nie stracił ładnego czerwonego koloru.
- Pod koniec gotowania dodać soli i przypraw.
- Kiedy buraki będą miękkie należy je wyjąć i dolać wywaru mięsnego.
- Zagotować.
- Dodać posiekany czosnek.
- Krótko gotować.
- Następnie przecedzić przez sitko aby wywar był klarowny. (Z ugotowanych buraków zrobić sałatkę by je wykorzystać).
- W razie potrzeby doprawić do smaku.
Ja podałam go z grzankami ponieważ nie miałam czasu by przygotować krokiety czy uszka. Chrupiące grzanki smakowały wyśmienicie razem z barszczykiem.
Produkty na grzanki:
- 1 bagietka
- 100 g. masła
- 100 g. szynki
- 100 g, sera żółtego
- Bagietkę należy pokroić na kromki.
- Każdą cienko posmarować masłem.
- Szynkę i ser pokroić w kostkę.
- Posypać każdą kromkę.
Ułożyć je na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika 190 st. C. na ok. 10-15 minut. (do momentu aż rozpuści się ser i grzanki będą lekko przypieczone i chrupiące).
Brak komentarzy