Dzisiaj jest Dzień Dziecka pomyślałam więc by zrobić na obiad coś słodkiego. Małe i duże dzieci lubią czasami łasuchować a u nas na śląsku powiedzielibyśmy po prostu pomaszkiecić. Zatem z tej okazji wszystkim dzieciom tym dużym i tym małym życzę słodkiego życia.

Z podanego przepisu upiekłam 10 sztuk naleśników.

Składniki na ciasto:

  • 1/4 l wodyDSC_0566
  • 1/4 l. mleka
  • ok. 350 g. mąki
  • olej do smażenia
  • sól

Nadzienie:

  • 1/2 sera białego ( twaróg)
  • 1 jajko
  • ok. 3 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru -pudru

 

Wykonanie:

Wlać do garnka wodę i mleko. Dosypać mąkę, posolić i wymieszać dokładnie mikserem tak aby powstała jednolita masa o gęstości kwaśnej śmietany.

DSC_0563Nalać na podstawkę nieco oleju. Zamoczyć pędzel i posmarować patelnię na której będziemy smażyć naleśniki. Mała chochelką nalać na rozgrzaną patelnię ciasto i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni patelni. Smażyć z dwóch stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na talerzu.

Po usmażeniu posmarować przygotowanym farszem z sera…

Farsz:

Do sera wbić całe jajko,dodać cukier i dokładnie zmiksować by nie było grudek.

Aby farsz nam nie “uciekał” zakładamy dwa zewnętrzne końce naleśnika do środka i zawijamy w rulon.

DSC_0580

Zawinięte naleśniki ponownie układamy na patelni .Przykrywamy pokrywką i chwilę zapiekamy. Wyłączamy dopływ ciepła i trzymamy jeszcze ok 10 minut pod przykryciem.

Można zapiec naleśniki w piekarniku efekt ten sam.

Na talerzu posypać cukrem -pudrem

Uwaga: Fragment ze słownika ślonskiego.

ŚLONSKIPOLSKI

“Maszkecić

fot. coffeego