Dzisiaj jest Dzień Dziecka pomyślałam więc by zrobić na obiad coś słodkiego. Małe i duże dzieci lubią czasami łasuchować a u nas na śląsku powiedzielibyśmy po prostu pomaszkiecić. Zatem z tej okazji wszystkim dzieciom tym dużym i tym małym życzę słodkiego życia.
Z podanego przepisu upiekłam 10 sztuk naleśników.
Składniki na ciasto:
Nadzienie:
- 1/2 sera białego ( twaróg)
- 1 jajko
- ok. 3 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru -pudru
Wykonanie:
Wlać do garnka wodę i mleko. Dosypać mąkę, posolić i wymieszać dokładnie mikserem tak aby powstała jednolita masa o gęstości kwaśnej śmietany.
Nalać na podstawkę nieco oleju. Zamoczyć pędzel i posmarować patelnię na której będziemy smażyć naleśniki. Mała chochelką nalać na rozgrzaną patelnię ciasto i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni patelni. Smażyć z dwóch stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na talerzu.
Po usmażeniu posmarować przygotowanym farszem z sera…
Farsz:
Do sera wbić całe jajko,dodać cukier i dokładnie zmiksować by nie było grudek.
Aby farsz nam nie “uciekał” zakładamy dwa zewnętrzne końce naleśnika do środka i zawijamy w rulon.
Zawinięte naleśniki ponownie układamy na patelni .Przykrywamy pokrywką i chwilę zapiekamy. Wyłączamy dopływ ciepła i trzymamy jeszcze ok 10 minut pod przykryciem.
Można zapiec naleśniki w piekarniku efekt ten sam.
Na talerzu posypać cukrem -pudrem
Uwaga: Fragment ze słownika ślonskiego.
Witam,
Zapraszam do uczestnictwa w konkursie kulinarnym!- KUCHNIA W KLIMACIE PRL-u
Do wygrania wiele atrakcyjnych nagród!
Więcej znajdziecie na;
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html
Uwielbiam naleśniki za to, że można je przygotowywać na tysiące sposobów. Ja najbardziej uwielbiam na słodko 🙂
Pozdrawiam