Ciasto drożdżowe wprawdzie nie należy do tych ciast które przygotowuje się szybko, ale na pewno jest jedno z najtańszych. Jeśli zabierzemy się za przygotowanie go odpowiednio wcześnie to do popołudniowej kawy mamy pachnące cynamonem smacznego drożdżowca.
Składniki z których upiekłam drożdżowca
- 1/2 l. mleka
- 25 g.drożdży
- ok. 1/2 kg.mąki
- 3 szt.jabłek
- 1/4 szklanki orzechów
- 1/4 szklanki żurawin
- 1/4 szklanki owoców goi
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
Do kubka wlać nieco mleka. Dodać drożdże, pół łyżeczki cukru i łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić by drożdże się “ruszyły”.
Do miski wsypać mąkę. Wbić jajko. Dodać cukier, szczyptę soli, cynamon, orzechy, owoce goi i żurawinę. Wymieszać suche składniki.
Następnie wlać olej, resztę mleka i drożdże. Dodać pokrojone w kostkę obrane ze skórki jabłka. Wbić jajko.
Dokładnie wyrobić (jeśli jest zbyt gęste wlać więcej mleka, jeśli za rzadkie dosypać mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć do formy. Przykryć ściereczką. Postawić w ciepłym miejscu by ciasto ponownie wyrosło.
Po tym czasie włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. ok. 200 st. C. ok. 40 minut.
Kiedy ciasto wystygło podałam je polane miodem.
Brak komentarzy