Ciasto drożdżowe wprawdzie nie należy do tych ciast które przygotowuje się szybko, ale na pewno jest jedno z najtańszych. Jeśli zabierzemy się za przygotowanie go odpowiednio wcześnie to do popołudniowej kawy mamy pachnące cynamonem  smacznego drożdżowca.

Składniki z których upiekłam drożdżowca

  • 1/2 l. mleka
  • 25 g.drożdży
  • ok. 1/2 kg.mąki
  • 3 szt.jabłek
  • 1/4 szklanki orzechów
  • 1/4 szklanki żurawin
  • 1/4 szklanki owoców goi
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli

DSC_2473Wykonanie:

Do kubka wlać nieco mleka. Dodać drożdże, pół łyżeczki cukru i łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić by drożdże się “ruszyły”.

Do miski wsypać mąkę. Wbić jajko. Dodać cukier, szczyptę soli, cynamon, orzechy, owoce goi  i żurawinę. Wymieszać suche składniki.

Następnie wlać olej, resztę mleka i drożdże. Dodać pokrojone w kostkę obrane ze skórki jabłka. Wbić jajko.DSC_2469

Dokładnie wyrobić (jeśli jest zbyt gęste wlać więcej mleka, jeśli za rzadkie dosypać mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć do formy. Przykryć ściereczką. Postawić w ciepłym miejscu by ciasto ponownie wyrosło.

Po tym czasie włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. ok. 200 st. C. ok. 40 minut.

Kiedy ciasto wystygło podałam je polane miodem.
DSC_2483