Co prawda na śniadanie miała być owsianka lecz mleko z poprzedniego dnia dążyło się nieco skwasić. Pomyślałam chwilę i postanowiłam na śniadanie upiec racuchy. Oczywiście można je podać na kolację czy obiad jako drugie danie. Zrobiłam je w następujący sposób.

Przygotowałam…

  • ok. 1/2 litra mleka
  • 1 jajko
  • ok.15 łyżek mąki gryczanej
  • ok.10 łyżek mąki owsianej
  • ok.10 łyżek mąki jaglanej
  • 5-10 g. drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże.
  2. Dosypać cukier.
  3. Wsypać mąki.
  4. Dokładnie wymieszać mikserem.
  5. Wbić jajko.
  6. Dodać szczyptę soli, cynamon i ponownie  wymieszać.
  7. Rozgrzaną patelnie posmarować olejem.
  8. Porcjami małą chochelką do sosów wlewać ciasto na patelnię.
  9. Smażyć z dwóch stron.

Uwaga: Ja podałam racuchy z dżemem z czarnej porzeczki własnej roboty.

Rada: 

Jeśli mleko się skwasiło można je wykorzystać np: upiec naleśniki czy racuchy.

Kaszę gryczaną, jaglaną mielę i zawsze mam pod ręką mąkę.

To samo robię z płatkami owsianymi.

Mąki wsypuję do szklanych słoików. Zakręcam i w ten sposób je przechowuję.

Dla osób które wystrzegają się glutenu  racuchy z mąki gryczanej czy jaglanej jak najbardziej wskazane. Z mąki owsianej należy zrezygnować.