Co prawda na śniadanie miała być owsianka lecz mleko z poprzedniego dnia dążyło się nieco skwasić. Pomyślałam chwilę i postanowiłam na śniadanie upiec racuchy. Oczywiście można je podać na kolację czy obiad jako drugie danie. Zrobiłam je w następujący sposób.
Przygotowałam…
- ok. 1/2 litra mleka
- 1 jajko
- ok.15 łyżek mąki gryczanej
- ok.10 łyżek mąki owsianej
- ok.10 łyżek mąki jaglanej
- 5-10 g. drożdży
- 3 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże.
- Dosypać cukier.
- Wsypać mąki.
- Dokładnie wymieszać mikserem.
- Wbić jajko.
- Dodać szczyptę soli, cynamon i ponownie wymieszać.
- Rozgrzaną patelnie posmarować olejem.
- Porcjami małą chochelką do sosów wlewać ciasto na patelnię.
- Smażyć z dwóch stron.
Uwaga: Ja podałam racuchy z dżemem z czarnej porzeczki własnej roboty.
Rada:
Jeśli mleko się skwasiło można je wykorzystać np: upiec naleśniki czy racuchy.
Kaszę gryczaną, jaglaną mielę i zawsze mam pod ręką mąkę.
To samo robię z płatkami owsianymi.
Mąki wsypuję do szklanych słoików. Zakręcam i w ten sposób je przechowuję.
Dla osób które wystrzegają się glutenu racuchy z mąki gryczanej czy jaglanej jak najbardziej wskazane. Z mąki owsianej należy zrezygnować.
Brak komentarzy