Postanowiłam upiec chleb z kaszy gryczanej. Jest to chleb bezglutenowy idealny dla osób które mają uczulenie na zboża. Warto się skusić aby upiec go własnoręcznie dla siebie, członków naszej rodziny czy podzielić się z sąsiadem.

Składniki:

  • 500 g. kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 g. drożdży suchych piekarniczych
  • ok. 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • garść ziaren słonecznika

Wykonanie:

  1. Kaszę wsypałam do miski.
  2. Zalałam zimną wodą. (ok. 1 cm wyżej nad kaszą)
  3. Odstawiłam na całą noc.
  4. Następnego dnia przelałam kaszę przez sito i wypłukałam pod bieżącą zimną wodą.
  5. Odstawiłam by odsączyć nadmiar wody.
  6. Wsypałam odsączoną kaszę do garnka.
  7. Dolałam mleka i rozpoczęłam miksowanie.
  8. Kiedy kasza była zmiksowania (miała konsystencję gęstej śmietany) wsypałam drożdże.
  9. Wymieszałam.
  10. Na suchej patelni uprażyłam ziarna słonecznika i wsypałam do mojej papki gryczanej.
  11. Dosypałam soli.
  12. Wszystko razem dokładnie wymieszałam.
  13. Dno formy keksowej wyłożyłam folią do pieczenia i wylałam na nią ciasto.
  14. Przykryłam ściereczką i odstawiłam by ciasto wyrosło.
  15. Kiedy podwoiło swoją objętość wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
  16. Piekłam ok 15 minut w temp. 220 st C.
  17. Następnie zmniejszyłam dopływ ciepła do temp. 190-200 st. C. i piekłam ok 45 minut.Uwaga: Chleb jest bezglutenowy i bardzo smaczny.