Postanowiłam upiec chleb z kaszy gryczanej. Jest to chleb bezglutenowy idealny dla osób które mają uczulenie na zboża. Warto się skusić aby upiec go własnoręcznie dla siebie, członków naszej rodziny czy podzielić się z sąsiadem.
- 500 g. kaszy gryczanej niepalonej
- 3 g. drożdży suchych piekarniczych
- ok. 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki soli
- garść ziaren słonecznika
- Kaszę wsypałam do miski.
- Zalałam zimną wodą. (ok. 1 cm wyżej nad kaszą)
- Odstawiłam na całą noc.
- Następnego dnia przelałam kaszę przez sito i wypłukałam pod bieżącą zimną wodą.
- Odstawiłam by odsączyć nadmiar wody.
- Wsypałam odsączoną kaszę do garnka.
- Dolałam mleka i rozpoczęłam miksowanie.
- Kiedy kasza była zmiksowania (miała konsystencję gęstej śmietany) wsypałam drożdże.
- Wymieszałam.
- Na suchej patelni uprażyłam ziarna słonecznika i wsypałam do mojej papki gryczanej.
- Dosypałam soli.
- Wszystko razem dokładnie wymieszałam.
- Dno formy keksowej wyłożyłam folią do pieczenia i wylałam na nią ciasto.
- Przykryłam ściereczką i odstawiłam by ciasto wyrosło.
- Kiedy podwoiło swoją objętość wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
- Piekłam ok 15 minut w temp. 220 st C.
- Następnie zmniejszyłam dopływ ciepła do temp. 190-200 st. C. i piekłam ok 45 minut.
Uwaga: Chleb jest bezglutenowy i bardzo smaczny.
Czy taki chleb można zamrozić?
Jeśli mam być szczera nie mroziłam go lecz myślę, że można. Radzę na początek zamrozić tylko część chleba lub jedną czy dwie kromki.