Należy zacząć od zrobienia ciasta drożdżowego zatem za przygotowanie należy zabrać się odpowiednio wcześnie. Zawsze miałam problem z wyrabianiem ciasta drożdżowego. Z pomocą przyszedł mi Tupperware. Kupiłam od nich miskę do której wsypuję produkty. Wymieszam. Zamykam wieczko i czekam aż ciasto wyrośnie. Powtarzam tę czynność dwukrotnie. Ciasto gotowe.
Wykonanie:
- Do miski wsypać 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru.
- Pokruszyć drożdże dolać nieco mleka.
- Pomieszać i odstawić by “ruszyły się drożdże.
- Kiedy wyrosną dołożyć resztę mąki i nieco soli.
- Wbić jajko.
- Wlać olej i mleko.
- Dobrze wyrobić. (Jeśli jest za mało mleka dolać, jeśli za mało podsypać mąką).
(Kiedy czekam aż ciasto wyrośnie wstawiam do gotowania kapustę kiszoną).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i chwile zostawić by odpoczęło a w tym czasie zrobić farsz.
Farsz:
- 300 g pieczarek
- 300 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- olej do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, kminek mielony, natka pietruszki.
Wykonanie:
- Kapustę kiszoną ugotować.
- Kiedy będzie miękka odcisnąć wodę.
- Posiekać.
- Pieczarki umyć. Pokroić na plastry.
- Na patelni rozgrzać olej dodać posiekaną cebulę, pieczarki.
- Podsmażyć.
- Kiedy cebula nabierze rumianego koloru dodać kapustę i razem chwilę smażyć od czasu do czasu mieszać by produkty się nie przypaliły.
- Doprawić do smaku przyprawami.
- Posypać natką pietruszki.
- Gdy farsz przestygnie wyłożyć na rozwałkowane ciasto.
- Zwinąć w rulon.
- Końce odciąć (nie wyrzucać).
- Położyć na blaszkę do pieczenia.
- Ponacinać tak by była parzysta ilość porcji.
- Co drugą wywinąć do środka.
- Końcówki które zostały odcięte zwinąć w kulkę i włożyć w środek (ja dodatkowo wcisnęłam dwa plastry kiełbasy jako dekorację)
- Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 min. w temp. ok. 190 st. C.
.
Uwaga: Drożdżowy kapuśniaczek szczególnie dobrze smakuje z czerwonym barszczem.
Brak komentarzy