Należy zacząć od zrobienia ciasta drożdżowego zatem za przygotowanie należy zabrać się odpowiednio wcześnie. Zawsze miałam problem z wyrabianiem ciasta drożdżowego. Z pomocą przyszedł mi Tupperware. Kupiłam od nich miskę do której wsypuję produkty. Wymieszam. Zamykam wieczko i czekam aż ciasto wyrośnie. Powtarzam tę czynność dwukrotnie. Ciasto gotowe.

Ciasto drożdżoweDSC_4079

  • ok 400 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • drożdże
  • jajko
  • ok 1 szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 łyżeczki soliDSC_4082

Wykonanie:

  1. Do miski wsypać 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru.
  2. Pokruszyć drożdże dolać nieco mleka.
  3. Pomieszać i odstawić by “ruszyły się drożdże.
  4. Kiedy wyrosną dołożyć resztę mąki i nieco soli.
  5. Wbić jajko.
  6. Wlać olej i mleko.
  7. Dobrze wyrobić. (Jeśli jest za mało mleka dolać, jeśli za mało podsypać mąką).

(Kiedy czekam aż ciasto wyrośnie wstawiam do gotowania kapustę kiszoną).

Wyrośnięte ciasto rozwałkować i chwile zostawić by odpoczęło a w tym czasie zrobić farsz.

Farsz:

  • 300 g pieczarek
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, kminek mielony, natka pietruszki.

DSC_4082

Wykonanie:

  1. Kapustę kiszoną ugotować.
  2. Kiedy będzie miękka odcisnąć wodę.
  3. Posiekać.
  4. Pieczarki umyć. Pokroić na plastry.
  5. Na patelni rozgrzać olej dodać posiekaną cebulę, pieczarki.
  6. Podsmażyć.
  7. Kiedy cebula nabierze rumianego koloru dodać kapustę i razem chwilę smażyć od czasu do czasu mieszać by produkty się nie przypaliły.
  8. Doprawić do smaku przyprawami.
  9. Posypać natką pietruszki.
  10. Gdy farsz przestygnie wyłożyć na rozwałkowane ciasto.
  11. Zwinąć w rulon.
  12. Końce odciąć (nie wyrzucać).
  13. DSC_4083
  14. Położyć na blaszkę do pieczenia.
  15. Ponacinać tak by była parzysta ilość porcji.
  16. Co drugą wywinąć do środka.
  17. Końcówki które zostały odcięte zwinąć w kulkę i włożyć w środek (ja dodatkowo wcisnęłam dwa plastry kiełbasy jako dekorację)
  18. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 min. w temp. ok. 190 st. C.

DSC_4084

.

 

 

 

 

 

Uwaga: Drożdżowy kapuśniaczek szczególnie dobrze smakuje z czerwonym barszczem.