Ciasto drożdżowe jest tanie, lecz niestety czasochłonne. A co mówi dietetyk Patrycja Kawka na temat tego czy drożdże są zdrowe czy też nie. Mianowicie odpowiedź brzmi ..Tak! Drożdże zawierają większość witamin z grupy B. W 100 gramach tego produktu znajduje się ich więcej niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie. Oprócz tego zawierają duże ilości fosforu, potasu, żelaza i cynku. Są również źródłem dobrej jakości białka i zawierają sporo błonnika.dsc_6391

 

 

 

 

 

 

 

Drożdżowe ciasto do popołudniowej herbatki czy na świąteczne śniadanie jak znalazł.

dsc_6381

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 3 szklanki maki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • ok. 1 szklanka mleka
  • 25 g. drożdży
  • kilka kropli olejku cytrynowego
  • 1 jajko
  • 3 duże kwaskowate jabłka

dsc_6382

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

  1. Wsypać do miski przesianą przez sito mąkę.
  2. Zrobić dołek i pokruszyć drożdże.
  3. Dolać niewielką ilość ciepłego mleka i wsypać łyżeczkę cukru.
  4. Wymieszać i zaczekać aż drożdże urosną.
  5. Wtedy wbić jajko,wsypać ok.1/2 szklanki cukru, kilka kropli olejku cytrynowego, nieco ciepłego mleka i wyrobić. ( Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać mleka).
  6. Przykryć lnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło.
  7. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wlać olej i ponownie wyrobić.
  8. Nakryć i odstawić do wyrośnięcia.
  9. Ciasto włożyć do foremki.
  10. Odstawić na kilka minut.
  11. Z jabłek usunąć gniazda nasienne.
  12. Pokroić w półksiężyce.
  13. W rondelku podsmażyć cukier.
  14. Dodać jabłka o chwilę podgrzewać aż puszczą sok.
  15. Ułożyć je na wierzchu ciasta.

 

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 10 minut w temp. 200 st. C. Następnie zmniejszyć temp do 180 st.C.

dsc_6390

 

 

 

 

 

 

Piec ok. 40 minut do zrumienienia. Wykonać próbę patyczkiem.

dsc_6388