Ciasto drożdżowe jest tanie, lecz niestety czasochłonne. A co mówi dietetyk Patrycja Kawka na temat tego czy drożdże są zdrowe czy też nie. Mianowicie odpowiedź brzmi ..Tak! Drożdże zawierają większość witamin z grupy B. W 100 gramach tego produktu znajduje się ich więcej niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie. Oprócz tego zawierają duże ilości fosforu, potasu, żelaza i cynku. Są również źródłem dobrej jakości białka i zawierają sporo błonnika.
Drożdżowe ciasto do popołudniowej herbatki czy na świąteczne śniadanie jak znalazł.
Składniki:
- 3 szklanki maki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- ok. 1 szklanka mleka
- 25 g. drożdży
- kilka kropli olejku cytrynowego
- 1 jajko
- 3 duże kwaskowate jabłka
Wykonanie:
- Wsypać do miski przesianą przez sito mąkę.
- Zrobić dołek i pokruszyć drożdże.
- Dolać niewielką ilość ciepłego mleka i wsypać łyżeczkę cukru.
- Wymieszać i zaczekać aż drożdże urosną.
- Wtedy wbić jajko,wsypać ok.1/2 szklanki cukru, kilka kropli olejku cytrynowego, nieco ciepłego mleka i wyrobić. ( Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać mleka).
- Przykryć lnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wlać olej i ponownie wyrobić.
- Nakryć i odstawić do wyrośnięcia.
- Ciasto włożyć do foremki.
- Odstawić na kilka minut.
- Z jabłek usunąć gniazda nasienne.
- Pokroić w półksiężyce.
- W rondelku podsmażyć cukier.
- Dodać jabłka o chwilę podgrzewać aż puszczą sok.
- Ułożyć je na wierzchu ciasta.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 10 minut w temp. 200 st. C. Następnie zmniejszyć temp do 180 st.C.
Piec ok. 40 minut do zrumienienia. Wykonać próbę patyczkiem.
Brak komentarzy