Upiekłam chleb no to postanowiłam zrobić pastę. Z czego? z jajek i serka wiejskiego. Prosta smaczna i niedroga. Tym bardziej ,że jajka kupiłam w przecenie po 2,50 za 10 szt a serek za 1,50 zł.

Składniki:

  • 1 szt.serek wiejski
  • szczypior z cebuli
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • nieco soli  i pieprzu (można dodać ulubione przyprawy)

Wykonanie:

  • Ugotowane na twardo jajka pognieść widelcem lub zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Ogórek drobno pokroić lub zetrzeć na dużych oczkach.
  • Posiekać szczypiorek.
  • Wszystkie składniki włożyć do miski.
  • Wymieszać z musztardą i majonezem.
  • Posolić i dodać pieprzu do smaku.Ciekawostki: Aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat jajek zajrzałam w internet i oto pierwszy tekst który przeczytałam .
  • Jajka nie dość, że są niskokaloryczne, to zawierają 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Są źródłem wielu witamin m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu