Upiekłam chleb no to postanowiłam zrobić pastę. Z czego? z jajek i serka wiejskiego. Prosta smaczna i niedroga. Tym bardziej ,że jajka kupiłam w przecenie po 2,50 za 10 szt a serek za 1,50 zł.
- 1 szt.serek wiejski
- szczypior z cebuli
- 1 duży ogórek konserwowy
- 3 ugotowane na twardo jajka
- nieco soli i pieprzu (można dodać ulubione przyprawy)
- Ugotowane na twardo jajka pognieść widelcem lub zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Ogórek drobno pokroić lub zetrzeć na dużych oczkach.
- Posiekać szczypiorek.
- Wszystkie składniki włożyć do miski.
- Wymieszać z musztardą i majonezem.
- Posolić i dodać pieprzu do smaku.Ciekawostki: Aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat jajek zajrzałam w internet i oto pierwszy tekst który przeczytałam .
- Jajka nie dość, że są niskokaloryczne, to zawierają 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Są źródłem wielu witamin m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu
Z serkiem wiejskim nigdy nie jadłem 😉
Proszę spróbować 🙂