Jadłam kiedyś u córki gołąbki zawinięte w sałatę lodową. Były bardzo smaczne. Podobał mi się pomysł. Postanowiłam zaserwować je na kolację. Farsz składał się z warzyw i tak zwanych resztek. Można wykorzystać wędliny, żółty ser, tuńczyka z puszki, kukurydzę, paprykę, zielony groszek czy inne produkty. Wszystko zależy od tego jakimi dysponujemy produktami i co chcemy aby znalazło się w naszych gołąbkach. Możliwości jest wiele. Ja wykorzystałam to co miałam i zrobiłam je w ten sposób.
Składniki
- ok. 100 g. szynki
- ok. 100 g. sera żółtego
- kilka pomidorków koktajlowych (mogą być inne)
- 1 średniej wielkości zielony ogórek
- zielona cebulka (szczypiorek)
- kilka gałązek koperku
- pęczek rzodkiewek
- kilka dużych liści sałaty lodowej do zawinięcia farszu jak i mniejszych do posiekania w farsz.
Przyprawy: sól , pieprz
Wykonanie:
- Pokroić wszystkie składniki w dowolną kostkę.
- Jeśli liście rzodkiewek są młode posiekać je również.
- Kilka mniejszych liści sałaty drobno pokroić.
- Wszystko razem wsypać do jednej miski i wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Rozłożyć na blacie kuchennym liście sałaty i napełnić je przygotowanym farszem. (Można farsz polać po wierzchu przygotowanym dipem czosnkowo-ogórkowym)
- Zawinąć jak gołąbki.
- Ułożyć na talerzu i polać dipem czosnkowo-ogórkowym.
Dip czosnkowo-ogórkowy
Składniki: 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (można zastąpić naturalnym jogurtem) 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 1 duży ząbek czosnku, kilka plastrów zielonego ogórka, kilka gałązek koperku.
Wykonanie:
- Koperek posiekać.
- Kilka plastrów zielonego ogórka pokroić w cienkie paseczki.
- Do szklanki włożyć śmietanę, musztardę, majonez.
- Wymieszać dokładnie.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony ogórek i koperek.
- Doprawić do smaku pieprzem i sola.
- Wymieszać.
Uwaga!
Ogórek kroić ze skórką. (Oczywiście wszystkie warzywa należy wcześniej umyć).
Super pomysł. To właściwie gołąbki – miotełki – wymiotą wszystko z lodówki każdą reszteczkę. Dzięki!