Zazwyczaj z konserwy rybnej robimy pasty lub inne smarowidła do pieczywa.Ja kupiłam puszkę rozdrobnionego tuńczyka i zrobiłam klopsy.
Z ziemniakami, sosem i ogórkiem konserwowym stworzą niewybredny tani obiad.
Składniki: (z podanych składników wyszło 11 sztuk małych klopsów)
- 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym lub w oleju ( ok 130 g)
- 1 cebula
- 1/2 bułki pszennej dużej
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego koperku
Przyprawy: 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego, ewentualnie odrobina soli,
Wykonanie:
Odsączyć tuńczyka na sicie aby pozbyć się nadmiaru wody.
Cebulę drobno pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju.
Bułkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć.
Włożyć do miski odsączonego tuńczyka, odciśnięta bułkę z nadmiaru wody i zeszkloną cebulkę. Wbić całe jajko. Starannie wymieszać. Dosypać bułkę tartą w takiej ilości by masa dała się formować oraz posiekany koperek. Dodać sporo pieprzu. Klopsy maja mieć wyrazisty smak. W razie potrzeby dosolić.
Uformować niewielkie klopsy i smażyć na rozgrzanym oleju.
Można podać z sosem koperkowym na kwaśno.
Brak komentarzy