Zazwyczaj z konserwy rybnej robimy pasty lub inne smarowidła do pieczywa.Ja kupiłam puszkę rozdrobnionego tuńczyka i zrobiłam klopsy.

Z ziemniakami, sosem i ogórkiem konserwowym stworzą niewybredny tani obiad. 

Składniki: (z podanych składników wyszło 11 sztuk małych klopsów)DSC_9845

  • 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym lub w oleju ( ok 130 g)
  • 1 cebula
  • 1/2 bułki pszennej dużej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  •  2 łyżki posiekanego koperku

Przyprawy: 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego, ewentualnie odrobina soli,

Wykonanie:

Odsączyć tuńczyka na sicie aby pozbyć się nadmiaru wody.

Cebulę drobno pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju.

Bułkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć.

Włożyć do miski odsączonego tuńczyka, odciśnięta bułkę z nadmiaru wody i zeszkloną cebulkę. Wbić całe jajko. Starannie wymieszać. Dosypać bułkę tartą w takiej ilości by masa dała się formować oraz posiekany koperek. Dodać sporo pieprzu. Klopsy maja mieć wyrazisty smak. W razie potrzeby dosolić.

Uformować niewielkie klopsy i smażyć na rozgrzanym oleju.

Uwaga:DSC_9866

Można podać z  sosem koperkowym na kwaśno.