Szybka ,pożywna sałatka z kaszą jaglana i tuńczykiem.
- ok.250 g kaszy jaglanej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- zielony groszek
- puszka tunczyka
- pęczek rzodkiewki
- 2 kiszone ogórki
- posiekany pęczek koperku
- 1 ser mozarella
Przyprawy:
- mały kawałek papryczki chilli (by nadać potrawie nieco ostrosći)
- sól
- pieprz
Jak przygotować
Kaszę jaglana przed gotowaniem dokładnie wyplukać na sicie i odsączyc z wody.
Ugotować do miękkości.
Odcedzić na sicie i pozostawić do wystudzenia.
Jajka ugotowane na twardo i posiekać w drobna kostke .
Kiszone ogórki pokroic w nieduża kostke.
Puszkę tuńczyka w sosie własnym lub oleju dodać do miski z kaszą.
Puszkę zielonego groszku wysypać na sito, odsaczyć i przelać pod bieżącą wodą.
Rzodkiewke umyć i pokroic na mniejsze kawalki lub zetrzeć na tarce do jarzyn o duzych oczkach,
Kulke mozarelli pokroić w kostkę
Wszystkie składniki dodać do miski z kaszą i dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, pokrojona papryczka chilli bez pesteczek.
Uwaga;
Można dodac nieco majonezu, jogurtu, czy śmietany.
Doprawić ziołami jakie kto lubi.
Brak komentarzy