Najprościej zrobić sałatkę z kaszy kiedy pozostała nam z obiadu i nie mamy pomysłu jak ją wykorzystać. Sałatka doskonale sprawdza się jako samodzielne danie ma obiad czy kolację. Nie musimy się też wstydzić aby podać ją gościom z kawałkiem pieczeni czy kiełbaską na gorąco. Zanim napiszę jak zrobiłam sałatkę kilka informacji które ściągnęłam z internetu na temat kasz.
” Królowały na polskich stołach przez stulecia. Chłopi wyrabiali je na własne potrzeby. W miastach produkcją i sprzedażą kasz zajmowali się krupierzy. Już w średniowieczu znano kasze pszenną, żytnią (zwaną nową), jęczmienną (krupy) i perłową (nazywaną gradową), a także jagły robione z prosa. Z gryki otrzymywano kasze „obwarzaną” (paloną), „żelazną” (niepaloną) i krakowską.”
Składniki:
- 1 szklanka kaszy perłowej (suchej)
- 1-2 szt papryki czerwonej
- 2 szt. duże ogórki kiszone
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 szt. cebula (duża)
Wykonanie:
- Kaszę perłową zalać wodą i postawić na ogniu (1 szklanka kaszy 2 szklanki wody).
- Przykryć pokrywką i gotować kilka minut.
- Odstawić. (Jeśli mamy garnek z grubym dnem zdjąć z ognia i pozostawić aż kasza wchłonie wodę. Kiedy nie posiadamy takiego garnka po zdjęciu z ognia wystarczy zawinąć garnek w gazetę przykryć kocykiem i zaczekać aż kasza napęcznieje).
- Kiedy wystygnie wsypać ją do miski.
- Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę.
- Cebule obrać i drobno posiekać.
- Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
- Dodać majonez.
- Dokładnie wymieszać.
- Doprawić do smaku.
Uwaga!
Wybieraj kasze gruboziarniste, bo więcej w nich składników odżywczych.
Brak komentarzy