Najprościej zrobić sałatkę z kaszy kiedy pozostała nam z  obiadu i nie mamy pomysłu jak ją wykorzystać. Sałatka doskonale sprawdza się jako samodzielne danie ma obiad czy kolację. Nie musimy się też wstydzić aby podać ją gościom z kawałkiem pieczeni czy kiełbaską na gorąco. Zanim napiszę jak zrobiłam sałatkę kilka informacji które ściągnęłam z internetu na temat kasz.

” Królowały na polskich stołach przez stulecia. Chłopi wyrabiali je na własne potrzeby. W miastach produkcją i sprzedażą kasz zajmowali się krupierzy. Już w średniowieczu znano kasze pszenną, żytnią (zwaną nową), jęczmienną (krupy) i perłową (nazywaną gradową), a także jagły robione z prosa. Z gryki otrzymywano kasze „obwarzaną” (paloną), „żelazną” (niepaloną) i krakowską.”
DSC_3415
Składniki:
  • 1 szklanka kaszy perłowej (suchej)
  • 1-2 szt papryki czerwonej
  • 2 szt. duże ogórki kiszone
  • 2-3 łyżki majonezu
  •  1 szt. cebula (duża)

Przyprawy: sól, pieprz.DSC_3413

Wykonanie:

  1.  Kaszę perłową zalać wodą i postawić na ogniu (1 szklanka kaszy 2 szklanki wody).
  2. Przykryć pokrywką i gotować kilka minut.
  3. Odstawić. (Jeśli mamy garnek z grubym dnem zdjąć z ognia i pozostawić aż kasza wchłonie wodę. Kiedy nie posiadamy takiego garnka po zdjęciu z ognia wystarczy zawinąć garnek w gazetę przykryć kocykiem i zaczekać  aż kasza napęcznieje).
  4. Kiedy wystygnie wsypać ją do miski.
  5. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę.
  6. Cebule obrać i drobno posiekać.
  7. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  8. Dodać majonez.
  9. Dokładnie wymieszać.
  10. Doprawić do smaku.
 DSC_3416

 

 

 

Uwaga!

Wybieraj kasze gruboziarniste, bo więcej w nich składników odżywczych.