Zazwyczaj bazą na knedle ze śliwkami są ziemniaki. Ja zrobiłam z kaszy jaglanej.

Składniki:DSC_6294

 

 

 

 

 

 

  • 18-20 sztuk śliwki węgierki (ok. 250 – 300 g.)
  • 500 g. ugotowanej kaszy jaglanej (suchej kaszy to ok. jedna szklanka)
  • 50 g. maki pszennej (ok. 3 pełnych łyżek)
  • 1  jajko

Wykonanie:

  1. Śliwki umyć.
  2. Przekroić na połówki i usunąć pestki.
  3. Ugotowaną wystudzoną kaszę jaglaną wyłożyć do miski.
  4. Dodać mąkę i całe jajko.
  5. Dokładnie wyrobić.
  6. Nabierać łyżką i formować kule.
  7. Rozpłaszczyć je na dłoni i w środek włożyć połówkę węgierki.
  8. Skleić i nadać kształt kuli.
  9. Wrzucać do wrzącej osolonej wody.
  10. Jak wypłyną na wierzch zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok 3 minut. (W tym czasie przygotować sos)
  11. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową na talerz.

DSC_6299

 

 

 

 

 

 

 

Sosik:DSC_6295

 

 

 

 

 

 

  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • ok. 10 sztuk śliwek węgierek
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Wykonanie:DSC_6300

 

 

 

 

 

 

  1. Na patelnie wsypać cukier i pokrojone na kawałki śliwki.
  2. Kiedy cukier się rozpuści i zacznie się karmelizować dodać miód i masło.
  3. Jak rozpuści się masło a miód się zagotuje dodać śmietanę.
  4. Nie zdejmując z ognia mieszać do uzyskania ładnego gładkiego kremowego sosu. (uważać by  go nie spalić)

DSC_6301

 

 

 

 

 

 

 

  • Knedle polać sosem i gotowe.

Zupa była jarzynowa z przewagą kalafiora na którą składały się następujące warzywa: kilka różyczek kalafiora, 1 marchewka, 50 g. selera, 1 mała cebula, kawałek pora, 2 średniej wielkości ziemniaki.

Warzywa pokroiłam i chwilkę podsmażyłam na 1 łyżce oleju. Wyłożyłam do garnka i zalałam wodą. Dodałam przypraw: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz. Gotowałam do miękkości warzyw. Lekka warzywna zupa gotowa. Na talerzu posypałam odrobiną pieprzu.

Koszt knedli to ok.

  • śliwki – 1,17 zł.
  • Kasza jaglana ok. – 1,50 zł.
  • jajko – 0,30 zł.
  • mąka ok. 0, 40 zł.
  • miód – pl. 1, 00 zł.
  • śmietana – ok.0,50 zł.
  • cukier – ok. 0,50 zł.

Razem 0k. 6, 00 zł.

Koszt dwudaniowego obiadu wyniósł nie więcej niż 10,00 zł.