Zazwyczaj bazą na knedle ze śliwkami są ziemniaki. Ja zrobiłam z kaszy jaglanej.
- 18-20 sztuk śliwki węgierki (ok. 250 – 300 g.)
- 500 g. ugotowanej kaszy jaglanej (suchej kaszy to ok. jedna szklanka)
- 50 g. maki pszennej (ok. 3 pełnych łyżek)
- 1 jajko
Wykonanie:
- Śliwki umyć.
- Przekroić na połówki i usunąć pestki.
- Ugotowaną wystudzoną kaszę jaglaną wyłożyć do miski.
- Dodać mąkę i całe jajko.
- Dokładnie wyrobić.
- Nabierać łyżką i formować kule.
- Rozpłaszczyć je na dłoni i w środek włożyć połówkę węgierki.
- Skleić i nadać kształt kuli.
- Wrzucać do wrzącej osolonej wody.
- Jak wypłyną na wierzch zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok 3 minut. (W tym czasie przygotować sos)
- Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- ok. 10 sztuk śliwek węgierek
- 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- Na patelnie wsypać cukier i pokrojone na kawałki śliwki.
- Kiedy cukier się rozpuści i zacznie się karmelizować dodać miód i masło.
- Jak rozpuści się masło a miód się zagotuje dodać śmietanę.
- Nie zdejmując z ognia mieszać do uzyskania ładnego gładkiego kremowego sosu. (uważać by go nie spalić)
- Knedle polać sosem i gotowe.
Zupa była jarzynowa z przewagą kalafiora na którą składały się następujące warzywa: kilka różyczek kalafiora, 1 marchewka, 50 g. selera, 1 mała cebula, kawałek pora, 2 średniej wielkości ziemniaki.
Warzywa pokroiłam i chwilkę podsmażyłam na 1 łyżce oleju. Wyłożyłam do garnka i zalałam wodą. Dodałam przypraw: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz. Gotowałam do miękkości warzyw. Lekka warzywna zupa gotowa. Na talerzu posypałam odrobiną pieprzu.
Koszt knedli to ok.
- śliwki – 1,17 zł.
- Kasza jaglana ok. – 1,50 zł.
- jajko – 0,30 zł.
- mąka ok. 0, 40 zł.
- miód – pl. 1, 00 zł.
- śmietana – ok.0,50 zł.
- cukier – ok. 0,50 zł.
Razem 0k. 6, 00 zł.
Koszt dwudaniowego obiadu wyniósł nie więcej niż 10,00 zł.
Brak komentarzy