Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.

Proponuję dziś dla wszystkich którzy muszą unikać glutenu aby spróbowali zrobić talarki z kaszy jaglanej i kukurydzianej. Wiemy, że Kasza jaglana jest z prosa. Smaczna i zdrowa. Warto włączyć ją do codziennej diety. Lekkostrawna i pożywna. Kasza kukurydziana – bogate źródło skrobi, błonnika i węglowodanów. Jest lekkostrawna, polecana dla dzieci i niemowląt.

Składniki:DSC_4743

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 500 g. twarogu
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Wykonanie:DSC_4744

 

 

 

 

 

 

  1. Ser przecisnąć przez praskę do miski.
  2. Zmielić ok 1 szklanki kaszy jaglanej i kaszy kukurydzianej (można użyć mąki kukurydzianej i jaglanej).
  3. Wsypać do miski z serem.
  4. Wbić jajka.
  5. Dodać otartą skórkę z cytryny i cukier wanilinowy.
  6. Dokładnie wymieszać.
  7. Na patelni rozgrzać olej.
  8. Formować małe kuleczki.
  9. Spłaszczyć na dłoni i kłaść na rozgrzany olej.
  10. Smażyć do zrumienienia.
  11. Odwrócić i smażyć z drugiej strony.

Uwaga:

Można podać na słodko np: posypać cukrem pudrem lub z sosem np: z pieczarkowym.