Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.
Proponuję dziś dla wszystkich którzy muszą unikać glutenu aby spróbowali zrobić talarki z kaszy jaglanej i kukurydzianej. Wiemy, że Kasza jaglana jest z prosa. Smaczna i zdrowa. Warto włączyć ją do codziennej diety. Lekkostrawna i pożywna. Kasza kukurydziana – bogate źródło skrobi, błonnika i węglowodanów. Jest lekkostrawna, polecana dla dzieci i niemowląt.
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- otarta skórka z cytryny
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 500 g. twarogu
- 2 jajka
- olej do smażenia
- Ser przecisnąć przez praskę do miski.
- Zmielić ok 1 szklanki kaszy jaglanej i kaszy kukurydzianej (można użyć mąki kukurydzianej i jaglanej).
- Wsypać do miski z serem.
- Wbić jajka.
- Dodać otartą skórkę z cytryny i cukier wanilinowy.
- Dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Formować małe kuleczki.
- Spłaszczyć na dłoni i kłaść na rozgrzany olej.
- Smażyć do zrumienienia.
- Odwrócić i smażyć z drugiej strony.
Uwaga:
Można podać na słodko np: posypać cukrem pudrem lub z sosem np: z pieczarkowym.
Talarki wyglądają bardzo apetycznie! Muszę spróbować !
Uważam, że najsmaczniejsze są gorące.