Często przypominam by wykorzystać produkty które nam zostają czy to z poprzedniego dnia czy tez  mamy ich za mało by zrobić samodzielne danie. Mnie jak zwykłe pozostało mięso z rosołu. Obrałam je z kości i przeznaczyłam do farszu który zrobiłam do klusek. Pozostało mi też kilka plastrów żółtego sera który zaczął obsychać a idealnie nadawał się do mojego farszu. Nasze  potrawy nie muszą być nudne ani drogie. Wystarczy kupić jakiś produkt w promocji (ja tym razem kupiłam liście szpinaku). Wykorzystać to co mamy w lodówce i wykazać nieco kreatywności. Zachęcam abyście spróbowali tak właśnie zrobionych klusek. Ponadto jest to również propozycja dla będących na diecie bezglutenowej.

Składniki:

  • 1 kg. ziemniaków
  • ok. 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Farsz:

Składniki:

  • ok. 200 g. świeżych liści szpinaku ( 2 -3 garście)
  • ok. 100-200 g. obranego z kości  mięsa z rosołu (można je pominąć)
  • ok. 50 g. sera żółtego (ok. 5 plastrów)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 łyżka masła

Przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie, posiekany szczypiorek.

(Kiedy postawiliśmy na ogniu ziemniaki należy zabrać się za zrobienie farszu)

Przygotować farsz

  1. Na patelni rozgrzać łyżkę masła.
  2. Dodać obrana i posiekaną w drobną kostkę cebulę.
  3. Zeszklić.
  4. Dodać  posiekane mięso  z rosołu.
  5. Zamieszać.
  6. Do pozostałych składników dołożyć posiekane liście szpinaku.
  7. Doprawić do smaku ziołami solą i pieprzem.
  8. Jak masa lekko przestygnie dodać potarte na tarce na dużych oczkach ser (lub ser pokrojony w małą kostkę) oraz posiekany szczypiorek
  9. Wymieszać dokładnie i odstawić.(Farsz powinien być pikantny)Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości.
  2. Przecisnąć przez praskę do miski.
  3. Odstawić by przestygły.
  4. Uklepać w misce.
  5. Podzielić na cztery części.
  6. Jedna część wyjąć i odłożyć na  pozostałe ziemniaki.
  7. W powstałe puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
  8. Dokładnie wymieszać.
  9. Kiedy masa ziemniaczana nieco wystygnie nabrać łyżką i rozpłaszczyć ją na dłoni.
  10. Nałożyć farszu i skleić tak by cały farsz był w środku.
  11. Formować kule.
  12. Kiedy już będziemy mieli przygotowane wszystkie kule wrzucamy je na wrzątek.
  13. Kiedy wypłyną zmniejszamy dopływ ognia.
  14. Na małym ogniu gotujemy kilka minut.

Uwaga:

Podałam je z sosem pieczarkowym lecz można je zaserwować np: z sosem koperkowym, pomidorowym lub innym,  czy też polać zrumienioną cebulką z boczkiem czy wędzoną słoniną wraz z  skwarkami.