Ryż zastąpiłam kaszą jaglaną. O walorach zdrowotnych kaszy nie będę się rozpisywała bo wspominałam już o niej niejednokrotnie. Zachęcam natomiast do jej częstego spożywania.
Składniki: (Z podanej ilości wyszło mi 5 dużych gołąbków)
- 200 g. mięsa mielonego np: wieprzowe, wołowe, drobiowe, mieszane lub inne
- 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej)
- 6 dużych liści kapusty białej
- 1-2 cebule
- 2-3 łyżki smalcu
Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, kilka gałązek kopru zielonego.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną kilkakrotnie wypłukać pod bieżącą wodą.
- Wsypać do garnka i odmierzyć dwie szklanki wody. Zalać i gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę.
- Z kapusty odciąć ładne duże liście i ugotować w dużej ilości osolonej wody.
- Wyjąć.
- Wyciąć gruby nerw ze środka liścia.
- Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni z niewielką ilością smalcu.
- Podsmażoną cebulę dodać do wystudzonej kaszy jaglanej, oraz mięso.
- Dokładnie wyrobić.
- Doprawić do smaku solą i przyprawami.
- Nakładać na liście i zawinąć.
- Ułożyć na patelni dolać nieco wody i dusić pod przykryciem ok. 40 minut.
- W razie potrzeby podlewać niewielką ilością wody.
- Po tym czasie odkryć pokrywkę.
- Odparować wodę i dodać resztę smalcu.
- Zrumienić z dwóch stron.
Koszt na m-c październik 2016 rok to…mniej niż 10 zł.
- mięso mielone wieprzowo – wołowe – 2,60 zł
- kasza jaglana -3,00 zł
- kapusta biała- (kilka liści)
- smalec – 0,60 zł.
- cebula – ok. 1 ,00 zł.
- + przyprawy
Brak komentarzy