Ryż zastąpiłam kaszą jaglaną. O walorach zdrowotnych kaszy nie będę się rozpisywała bo wspominałam już o niej niejednokrotnie. Zachęcam natomiast do jej częstego spożywania.

Składniki: (Z podanej ilości wyszło mi 5 dużych gołąbków)

  • 200 g. mięsa mielonego np: wieprzowe, wołowe, drobiowe, mieszane lub inne
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej)
  • 6 dużych liści kapusty białej
  • 1-2 cebule
  • 2-3 łyżki smalcu

DSC_6288

 

 

 

 

 

 

 

Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, kilka gałązek kopru zielonego.

DSC_6282

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

DSC_6283

 

 

 

 

 

 

 

  1. Kaszę jaglaną kilkakrotnie wypłukać pod bieżącą wodą.
  2. Wsypać do garnka i odmierzyć dwie szklanki wody. Zalać i gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę.
  3. Z kapusty odciąć ładne duże liście i ugotować w dużej ilości osolonej wody.
  4. Wyjąć.
  5. Wyciąć gruby nerw ze środka liścia.
  6. Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni z niewielką ilością smalcu.
  7. Podsmażoną cebulę dodać do wystudzonej kaszy jaglanej, oraz mięso.
  8. Dokładnie wyrobić.
  9. Doprawić do smaku solą i przyprawami.
  10. Nakładać na liście i zawinąć.
  11. Ułożyć na patelni dolać nieco wody i dusić pod przykryciem ok. 40 minut.
  12. W razie potrzeby podlewać niewielką ilością wody.
  13. Po tym czasie odkryć pokrywkę.
  14. Odparować wodę i dodać resztę smalcu.
  15. Zrumienić z dwóch stron.

DSC_6289

 

 

 

 

 

 

 

Koszt na m-c październik 2016 rok to…mniej niż 10 zł.

  • mięso mielone wieprzowo – wołowe – 2,60 zł
  • kasza jaglana -3,00 zł
  • kapusta biała- (kilka liści)
  • smalec – 0,60 zł.
  • cebula – ok. 1 ,00 zł.
  • + przyprawy