Wspominałam już o właściwościach kaszy jaglanej. Uważam, że należy ją jeść jak najczęściej. Zatem postanowiłam zamieścić przepis na smaczną zapiekankę  w słodkiej wersji. Tym bardziej, że do posłodzenia użyłam stewi. Bez obaw mogą ją jeść diabetycy.

Składniki:

  • 1/2 kg obranych ze skórek i jabłek
  • 300 g. kaszy jaglanej
  • 50 g. rodzynek
  • 50 g. orzechów  (ja dałam włoskie)
  • 2 łyżki stewi w pudrze
  • 1 łyżka masła lub oleju

Przyprawy: szczypta kardamonu, cynamonu, cukru waniliowego.

Wykonanie:DSC_1460

Odmierzyć 300 gram kaszy jaglanej tj.ok. 1,5 kubka czy szklanki. Dokładnie wypłukać. Zalać 1,5 szklanki wodą. Dodać odrobinę oleju lub masła. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut.

W tym czasie obrać jabłka ze skórek. Wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce (na większych oczkach).

Dodać zmielone przyprawy,posiekane orzechy, rodzynki. Posłodzić stewią. Wymieszać.

Kaszę podzielić na dwie części. Jedna częścią wyłożyć spód formy.
DSC_1464

Na niej wyłożyć doprawione jabłka i ponownie kasza. Na wierzchu wyłożyć jabłka.

Włożyć do piekarnika i zapiekać ok 40 minut. temp. 190 st. C

Uwaga:DSC_1495

Równie dobrze na wiechu może być kasza jaglana a w środku jabłka.

Na wierzch zapiekanki można położyć kilka listków masła i zapiec.

Na każdej porcji zapiekanki można położyć kleks śmietany jeśli ktoś lubi.DSC_1499