Jeśli mamy niewiele czasu ani pomysłu na obiad proponuję ugotować rosół z kaszę jaglaną a pozostała część kaszy potraktować jako samodzielne danie. Mięso z porcji rosołowej z kurczaka oddzieliłam od kości dodałam ugotowanej kaszy jaglanej, parę innych składników i mieliśmy smaczny, dwudaniowy, tani obiad.
Kasza jaglana to królowa kasz. Należy jeść ją jak najczęściej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
Składniki:
- mięso rosołowe z kurczaka
- duża cebula
- 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej)
- marchewki z rosołu (2-3 sztuki)2 łyżki oleju
Przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka,
Wykonanie:
Na patelnie wlać nieco oleju i postawić na ogniu.
Dodać obrane mięso z kurczaka i podsmażyć razem z posiekaną cebulą do zrumienienia.
Dodać ugotowaną (wyjętą z rosołu) marchewką i ugotowaną kaszę jaglaną.
Doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać
Brak komentarzy