Jeśli mamy niewiele czasu ani pomysłu na obiad proponuję ugotować rosół z kaszę jaglaną a pozostała część kaszy potraktować jako samodzielne danie. Mięso z porcji rosołowej z kurczaka oddzieliłam od kości dodałam ugotowanej kaszy jaglanej, parę innych składników i mieliśmy smaczny, dwudaniowy, tani obiad.

Kasza jaglana to królowa kasz. Należy jeść ją jak najczęściej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

Składniki:

  • mięso rosołowe z kurczaka
  • duża cebula
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej)
  • marchewki z rosołu (2-3 sztuki)DSC_3197(2)2 łyżki oleju

Przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka,

Wykonanie:

Na patelnie wlać nieco oleju i postawić na ogniu.

Dodać obrane mięso z kurczaka i podsmażyć razem z posiekaną cebulą do zrumienienia.

Dodać ugotowaną (wyjętą z rosołu) marchewką i ugotowaną kaszę jaglaną.

Doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać