Kupiłam dużą porcję rosołową. Ugotowałam rosół. Mięso oddzieliłam od kosteczek i zrobiłam kotlety siekane z papryką. Jak je zrobiłam? Podaję przepis.

Składniki: (Z podanej porcji wyszło mi 6 kotletów)

dsc_6309

 

 

 

 

 

 

  • ok.400 g. mięsa rosołowego (ugotowanego)
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 jaja

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek.

dsc_6331

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

  1. Po ugotowaniu rosołu oddzieliłam mięso od kości.
  2. Posiekałam je na malutkie kawałki.
  3. Cebule obrałam i posiekałam.
  4. Z papryki odcięłam wierzch i usunęłam nasiona po czym posiekałam na małą kosteczkę.
  5. Wszystko wrzuciłam do miski.
  6. Wbiłam jajka.
  7. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  8. Na patelni rozgrzałam nieco oleju.
  9. Uformowałam kulki, które lekko spłaszczyłam i ułożyłam na rozgrzanym tłuszczu.
  10. Upiekłam z dwóch stron.

dsc_6337

 

 

 

 

 

 

 

Do nich podałam ugotowane ziemniaki oraz sałatkę z ogórków, którą przyrządziłam w następujący sposób.

  1. 2-3 ogórki obrałam ze skórki
  2. Pokroiłam w cienki plasterki.
  3. Ząbek czosnku rozgniotłam z solą.
  4. Dodałam do ogórków oraz 1 łyżkę majonezu i oraz 1 łyżkę kefiru.
  5. Delikatnie wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

 

Koszt na m-c październik 2016 r. obiadu składającego się z zupy i drugiego dania wyniósł:

  • rosół:warzywa- ok.1,00 zł.
  • mięso rosołowe-ok.2,00 zł.
  • makaron (1/2 opakowania) ok.-1,00 zł.
  • kotlety siekane – cebula ok. 0,40 zł, jajka -0.60 zł., papryka ok. – 0,80 zł. + przyprawy.
  • ogórki zielone ok.- 3,00 zł + 1 łyżka majonezu + 1 łyżka kefiru + ząbek czosnku.
  • ziemniaki 1 kg. ok.- 0,50 zł.

Dwudaniowy obiad wyniósł mnie ok.+/- = 10, 00 zł.

dsc_6312