Kupiłam dużą porcję rosołową. Ugotowałam rosół. Mięso oddzieliłam od kosteczek i zrobiłam kotlety siekane z papryką. Jak je zrobiłam? Podaję przepis.
Składniki: (Z podanej porcji wyszło mi 6 kotletów)
- ok.400 g. mięsa rosołowego (ugotowanego)
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2 jaja
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek.
Wykonanie:
- Po ugotowaniu rosołu oddzieliłam mięso od kości.
- Posiekałam je na malutkie kawałki.
- Cebule obrałam i posiekałam.
- Z papryki odcięłam wierzch i usunęłam nasiona po czym posiekałam na małą kosteczkę.
- Wszystko wrzuciłam do miski.
- Wbiłam jajka.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzałam nieco oleju.
- Uformowałam kulki, które lekko spłaszczyłam i ułożyłam na rozgrzanym tłuszczu.
- Upiekłam z dwóch stron.
Do nich podałam ugotowane ziemniaki oraz sałatkę z ogórków, którą przyrządziłam w następujący sposób.
- 2-3 ogórki obrałam ze skórki
- Pokroiłam w cienki plasterki.
- Ząbek czosnku rozgniotłam z solą.
- Dodałam do ogórków oraz 1 łyżkę majonezu i oraz 1 łyżkę kefiru.
- Delikatnie wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Koszt na m-c październik 2016 r. obiadu składającego się z zupy i drugiego dania wyniósł:
- rosół:warzywa- ok.1,00 zł.
- mięso rosołowe-ok.2,00 zł.
- makaron (1/2 opakowania) ok.-1,00 zł.
- kotlety siekane – cebula ok. 0,40 zł, jajka -0.60 zł., papryka ok. – 0,80 zł. + przyprawy.
- ogórki zielone ok.- 3,00 zł + 1 łyżka majonezu + 1 łyżka kefiru + ząbek czosnku.
- ziemniaki 1 kg. ok.- 0,50 zł.
Dwudaniowy obiad wyniósł mnie ok.+/- = 10, 00 zł.
Brak komentarzy