Niedzielny rosół gotowałam na skrzydełkach kaczych. Lecz co zrobić z ugotowanymi skrzydełkami? Mięsa na nich niewiele. Postanowiłam dodać im nieco pazura i zrobiłam z nich szarpańce. W poniedziałek obiad jak znalazł. A jak je zrobiłam?

Oto moja wersja szarpańców (wyszło mi 5 szt.).

Składniki:

  • kacze skrzydełka co najmniej z pół kilograma (czystego mięsa bez kości powinno być ok. 150 g. – 200 g. Miałam 5 sztuk kaczych skrzydełek. (Zamiast skrzydełek kaczych można użyć innego mięsa np: z kurcząt, indyka, wołowiny, wieprzowiny itd. Szarpańce można też zrobić z mięs mieszanych).
  • 1 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • garść posiekanego szczypiorku, koperku lub natki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • tłuszcz do smażenia (może być tłuszcz gęsi, kaczy, smalec wieprzowy, olej)

 

 

 

 

 

 

 

Przyprawy : sól, pieprz, (można dodać inne przyprawy według własnego uznania)

Wykonanie:

  1. Obrane mięso posiekać nożem.
  2. Wbić całe jajko.
  3. Dodać mąkę.
  4. Posiekany  szczypiorek. (Może być koperek czy natka pietruszki)
  5. Majonez i musztardę.
  6. Wymieszać.
  7. Doprawić do smaku solą.
  8. Posypać pieprzem aby nadać im nieco pikantnego smaku.
  9. Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nakładać porcje.
  10. Usmażyć z dwóch stron na złoto brązowy kolor.
  11. Pod koniec smażenia dodałam pokrojoną w talarki cebulę aby się przyrumieniła i podałam razem z szarpańcami.

Uwaga: Jeśli rodzina jest większa niż dwie osoby można dodać mięsa które nam pozostało i mamy je zamrożone z wcześniejszych rosołów czy wywarów.

 

Zawsze doradzam aby zamrażać mięsa z wcześniej ugotowanego rosołu nawet te niewielkie kawałki które nam pozostały.

Ziarnko do ziarnka, a zbierze się miarka (przysłowie polskie)

Szarpańce podałam z ziemniakami puree, z zasmażaną kiszoną kapustą do której wtarłam warzywa z rosołu (dlatego kapusta ma intensywnie pomarańczowy kolor który nadała jej marchewka).