Niedzielny rosół gotowałam na skrzydełkach kaczych. Lecz co zrobić z ugotowanymi skrzydełkami? Mięsa na nich niewiele. Postanowiłam dodać im nieco pazura i zrobiłam z nich szarpańce. W poniedziałek obiad jak znalazł. A jak je zrobiłam?
Oto moja wersja szarpańców (wyszło mi 5 szt.).
Składniki:
- kacze skrzydełka co najmniej z pół kilograma (czystego mięsa bez kości powinno być ok. 150 g. – 200 g. Miałam 5 sztuk kaczych skrzydełek. (Zamiast skrzydełek kaczych można użyć innego mięsa np: z kurcząt, indyka, wołowiny, wieprzowiny itd. Szarpańce można też zrobić z mięs mieszanych).
- 1 łyżki mąki
- 1 jajko
- garść posiekanego szczypiorku, koperku lub natki pietruszki
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- tłuszcz do smażenia (może być tłuszcz gęsi, kaczy, smalec wieprzowy, olej)
Przyprawy : sól, pieprz, (można dodać inne przyprawy według własnego uznania)
Wykonanie:
- Obrane mięso posiekać nożem.
- Wbić całe jajko.
- Dodać mąkę.
- Posiekany szczypiorek. (Może być koperek czy natka pietruszki)
- Majonez i musztardę.
- Wymieszać.
- Doprawić do smaku solą.
- Posypać pieprzem aby nadać im nieco pikantnego smaku.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nakładać porcje.
- Usmażyć z dwóch stron na złoto brązowy kolor.
- Pod koniec smażenia dodałam pokrojoną w talarki cebulę aby się przyrumieniła i podałam razem z szarpańcami.
Uwaga: Jeśli rodzina jest większa niż dwie osoby można dodać mięsa które nam pozostało i mamy je zamrożone z wcześniejszych rosołów czy wywarów.
Zawsze doradzam aby zamrażać mięsa z wcześniej ugotowanego rosołu nawet te niewielkie kawałki które nam pozostały.
“Ziarnko do ziarnka, a zbierze się miarka“ (przysłowie polskie)
Szarpańce podałam z ziemniakami puree, z zasmażaną kiszoną kapustą do której wtarłam warzywa z rosołu (dlatego kapusta ma intensywnie pomarańczowy kolor który nadała jej marchewka).
Brak komentarzy