Dziś gotowałam rosół na wołowym mięsie. Zawsze zastanawiam się w jaki sposób wykorzystać niewielki kawałek mięsa i nakarmić rodzinę. Postanowiłam zrobić oszczędne kotlety siekane.
Składniki; (Z podanych składników wyszło mi 6 szt)
- ok 300 – 400 g. gotowanego mięsa rosołowego
- ok 20 cm. pora (białej części)
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka mielonego ziarna słonecznika
- 3 surowe jajka
Przyprawy: sól, kurkuma, pieprz, papryka słodka, czosnek.
- Ugotowane mięso wołowe oddzielić od kości.
- Dokładnie posiekać na małe kawałki i wrzucić do miski.
- Por umyć i pokroić w kostkę.(Można go sparzyć tzn. przelać na sicie wrzątkiem)
- Wbić jajka.
- Dosypać mielone siemię lniane, słonecznik, kaszę mannę.
- Doprawić do smaku solą pieprzem, czosnkiem, papryką kurkumą lub użyć takich przypraw jakie kto lubi.
- Dokładnie wymieszać i odstawić masę na kilka minut.
- Zamoczyć ręce w zimnej wodzie i formować niewielkie kulki.
- Ułożyć na rozgrzanej patelni i lekko płaszczyć.
- Upiec z dwóch stron.
Uwaga: Można je podać z gotowanymi ziemniakami czy pieczywem. Nadają się do jedzenia na gorąco jak i na zimno.
Brak komentarzy