Dziś gotowałam rosół na wołowym mięsie. Zawsze zastanawiam się w jaki sposób wykorzystać niewielki kawałek mięsa i nakarmić rodzinę. Postanowiłam zrobić oszczędne kotlety siekane.

Składniki; (Z podanych składników wyszło mi 6 szt)

  • ok 300 – 400 g. gotowanego mięsa rosołowego
  • ok 20 cm.  pora (białej części)
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka mielonego ziarna słonecznika
  • 3 surowe jajka

Przyprawy: sól, kurkuma, pieprz, papryka słodka, czosnek.

Wykonanie:

  • Ugotowane mięso wołowe oddzielić od kości.
  • Dokładnie posiekać na małe kawałki i wrzucić do miski.
  • Por umyć i pokroić w  kostkę.(Można go sparzyć tzn. przelać na sicie wrzątkiem)
  • Wbić jajka.
  • Dosypać mielone siemię lniane, słonecznik, kaszę mannę.
  • Doprawić do smaku solą pieprzem, czosnkiem, papryką kurkumą lub użyć takich przypraw jakie kto lubi.
  • Dokładnie wymieszać i odstawić masę na kilka minut.
  • Zamoczyć ręce w zimnej wodzie i formować niewielkie kulki.
  • Ułożyć na rozgrzanej patelni i lekko płaszczyć.
  • Upiec z dwóch stron.

Uwaga:  Można je podać z gotowanymi ziemniakami czy pieczywem. Nadają się do jedzenia na gorąco jak i na zimno.