Zamiast kiełbasy w której mamy mnóstwo chemicznych dodatków może lepiej zdecydować się na własnoręcznie zrobioną pieczeń. Bardzo popularna w cieszyńskim pod nazwą “nec” czy “necówka” Bardzo smaczny dodatek do pieczywa. Bez wstydu możemy położyć ją na świątecznym stole i zaserwować nawet wybrednym gościom.

Składniki:DSC_4065

  • 1/2 kg (1 paczka mielonego mięsa)
  • 1/2 kg mięsa wieprzowego (ja kupiłam karczek w promocji).
  • 2 czerstwe bułki duże (można zastąpić chlebem)
  • 1-2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jajka

Przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz zielony cały, majeranek, tymianek, lubczyk, papryka czerwona słodka i ostra, sól.

DSC_4062

Wykonanie:

  1. Na miskę wyłożyć mięso.
  2. Namoczyć w wodzie bułki. Kiedy będą miękkie odcisnąć i dodać do mięsa.
  3. Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Połączyć z pozostałymi składnikami.
  4. Czosnek przecisnąć przez praskę wprost do miski.
  5. Wbić jajka.
  6. Z mięsa wieprzowego odciąć długi pasek. Resztę pokroić w średniej wielkości kostkę i dołożyć do pozostałych składników.
  7. Wszystko dokładnie wyrobić.
  8. Doprawić do smaku solą i przyprawami.
  9. Wyrobione mięso podzielić na połowę i wyłożyć dno formy keksowej.
  10. Położyć na nim pasek mięsa wieprzowego.
  11. Przykryć pozostałą połową mięsa.
  12. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika.
  13. Piec do zrumienienia się mięsa ok. 50 minut. w temp ok. 190-200 st. C.

DSC_4064

 

 

 

 

 

 

 

Po upieczeniu zlać wytopiony tłuszcz. (Po stężeniu można go użyć do smarowania chleba, do zasmażki lub w inny sposób. Jest smaczny, ładnie pachnie i uważam, że z powodzeniem można go zużyć).

“Necówka” zastępuje nam wędlinę i jemy ją po prostu z pieczywem.

DSC_4112

 

Uwaga: W środek pieczeni możemy włożyć ugotowane jajka lecz ja osobiście zdecydowanie wolę tę wersję którą przygotowałam – z  mięsem. W regionie cieszyńskim najczęściej w środek wkłada się pas polędwicy wieprzowej.

Cena mojej pieczeni  na marzec 2016 rok to:

  • Karczek ( w promocji) po 7,99 zł za kilogram czyli za 1/2 kilograma  ok 4 zł.
  • mięso mielone z indyka 1/2 kg. ok. 4, 00 zł.
  • pozostałe składniki ok. 4,00 zł.
  • Myślę, że zmieściłam się w kwocie +/-   12,00 zł-13,00 zł.