Zamiast kiełbasy w której mamy mnóstwo chemicznych dodatków może lepiej zdecydować się na własnoręcznie zrobioną pieczeń. Bardzo popularna w cieszyńskim pod nazwą “nec” czy “necówka” Bardzo smaczny dodatek do pieczywa. Bez wstydu możemy położyć ją na świątecznym stole i zaserwować nawet wybrednym gościom.
- 1/2 kg (1 paczka mielonego mięsa)
- 1/2 kg mięsa wieprzowego (ja kupiłam karczek w promocji).
- 2 czerstwe bułki duże (można zastąpić chlebem)
- 1-2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 jajka
Przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz zielony cały, majeranek, tymianek, lubczyk, papryka czerwona słodka i ostra, sól.
Wykonanie:
- Na miskę wyłożyć mięso.
- Namoczyć w wodzie bułki. Kiedy będą miękkie odcisnąć i dodać do mięsa.
- Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Połączyć z pozostałymi składnikami.
- Czosnek przecisnąć przez praskę wprost do miski.
- Wbić jajka.
- Z mięsa wieprzowego odciąć długi pasek. Resztę pokroić w średniej wielkości kostkę i dołożyć do pozostałych składników.
- Wszystko dokładnie wyrobić.
- Doprawić do smaku solą i przyprawami.
- Wyrobione mięso podzielić na połowę i wyłożyć dno formy keksowej.
- Położyć na nim pasek mięsa wieprzowego.
- Przykryć pozostałą połową mięsa.
- Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika.
- Piec do zrumienienia się mięsa ok. 50 minut. w temp ok. 190-200 st. C.
Po upieczeniu zlać wytopiony tłuszcz. (Po stężeniu można go użyć do smarowania chleba, do zasmażki lub w inny sposób. Jest smaczny, ładnie pachnie i uważam, że z powodzeniem można go zużyć).
“Necówka” zastępuje nam wędlinę i jemy ją po prostu z pieczywem.
Uwaga: W środek pieczeni możemy włożyć ugotowane jajka lecz ja osobiście zdecydowanie wolę tę wersję którą przygotowałam – z mięsem. W regionie cieszyńskim najczęściej w środek wkłada się pas polędwicy wieprzowej.
Cena mojej pieczeni na marzec 2016 rok to:
- Karczek ( w promocji) po 7,99 zł za kilogram czyli za 1/2 kilograma ok 4 zł.
- mięso mielone z indyka 1/2 kg. ok. 4, 00 zł.
- pozostałe składniki ok. 4,00 zł.
- Myślę, że zmieściłam się w kwocie +/- 12,00 zł-13,00 zł.
Brak komentarzy