O tej porze roku papryka jest dosyć droga lecz myślę, że warto w nią zainwestować.Jest bogatym źródłem witaminy C. Papryka w przeciwieństwie do wielu innych warzyw nie traci jej w trakcie gotowania, pieczenia czy suszenia.

Sos smaczny, prosty w wykonaniu i naprawę tani.Przekonajcie się sami.

Składniki:

  • 1 papryka   zielona
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ugotowane mięso wieprzowe,(na którym wcześniej ugotowałam zupę)

Przyprawy: sól, papryka słodka i ostra, pieprz czarny, lubczyk.

 

Wykonanie:

Cebulę obrać, Pokroić w kostkę. Paprykę umyć pokroić i wrzucić na rozgrzany olej razem z cebulą i kawałkami mięsa. Mieszać krótką chwilę aż się zeszkli cebula i zmięknie papryka. Do małego garnuszka wlać ok. 200 ml. wody wsypać łyżkę mąki wymieszać. Wlać do jarzyn. Mieszać by się sos nie zbrylił.Kiedy się zagotuje doprawić do smaku solą, papryką słodką i ostrą, pieprzem i lubczykiem.

 

Koszt: ok 6 zł

 

 

czy wiesz ,że papryka do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł ją z jednej ze swych zamorskich wypraw.