Może dziś dacie się namówić na kapustę kiszoną z soczewicą czerwoną. Niekoniecznie trzeba łączyć ją z mięsem jak ja to zrobiłam. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego.

Białko soczewicy, zaraz po białku soi, jest najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego (85 proc.).  Należy pamiętać, że aby uniknąć straty białka, soczewica powinna być solona na 10 minut przed końcem gotowania.

Składniki:

  • 100 g. czerwonej soczewicy
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 200 g. pieczonego kurczaka
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 pełna łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka siekanego świeżego kopru

Przyprawy: sól (ja używam sól himalajską), pieprz czarny świeżo, grubo mielony.

Wykonanie:DSC_3277

  1. Odmierzyć ok pół szklanki czerwonej soczewicy. Ugotować do miękkości. (ok. 10 – 15 minut, nie solić)
  2. W osobnym garnku ugotować kapustę kiszoną.
  3. Na patelni rozgrzać olej.
  4. Dodać poszatkowaną cebulę.
  5. Zrumienić na złoty kolor.
  6. Do podsmażonej cebuli dodać łyżkę przecieru pomidorowego oraz pokrojone mięso z upieczonego kurczaka obranego z kości (można zastąpić wędliną lub zrezygnować z mięsa).
  7. Dokładnie wymieszać.
  8. Chwile podsmażyć razem z cebulą.
  9. Nie zdejmując z ognia dołożyć ugotowaną soczewicę.
  10. Wymieszać.
  11. Kapustę odcedzić.
  12. Postawić ponownie na ogniu i dodać wszystko  z patelni.
  13. Na patelnie wlać nieco wody. Dokładnie wypłukać, zebrać to co zostało i wlać do kapusty.
  14. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  15. Dokładnie wymieszać.DSC_3266
  16. Posypać koperkiem.
  17. Wymieszać.
  18. Trzymać na ogniu jeszcze 2-3 minutki.

 

Co warto wiedzieć?

Soczewica występuje w 3 kolorach: czerwonym, zielonym i żółtym. Każda z nich ma inne właściwości i trochę inaczej się gotuje. Najwięcej czasu trzeba poświęcić na przygotowanie soczewicy koloru zielonego. Należy ją także wcześniej namoczyć – wtedy czas gotowania skróci się nam do 40 minut. Gotowanie soczewicy żółtej i czerwonej jest znacznie szybsze. Tym ziarnom wystarczy zaledwie 15–20 minut i nie trzeba ich wcześniej namaczać. Warto także pamiętać, by soczewicę solić dopiero pod koniec gotowania. Wcześniejsze solenie spowoduje stwardnienie ziaren, co wpłynie na walory smakowe.