Mięso z kurczaka jest tanie zatem często pojawia się na naszym stole.

Zawiera cynk niezbędny do prawidłowego rozwoju i działania naszego systemu odpornościowego. Ponadto witaminę B12, która dba o transport kwasu foliowego do komórek oraz o prawidłowy przebieg procesów genetycznych w naszym organizmie. Mięso drobiowe zawiera także kwasy nienasycone oraz pełnowartościowe białko, które jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm. Z tego powodu powinno się znaleźć w diecie każdej osoby aktywnej fizycznie. Także magnez i potas sprawia, że spożywanie mięsa drobiowego korzystnie wpływa na nasze zdrowie.

Przyrządzam go na różne sposoby.

Oto jeden z nich.

Składniki: Porcja dla 4 osób

  • 8 sztuk górnej części udek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 konserwowy ogórek
  • 100 g. wędzonego boczku
  • 100 g. wędzonej kiełbasy
  • 2 jajka
  • ok. 1 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

 

Przyprawy: musztarda (ja używam o widocznych ziarnach gorczycy np: francuska), kminek, czosnek, majeranek, pieprz ziołowy, olej, papryka słodka, pieprz, sól.

DSC_4379

Wykonanie:

Z udek wyjąć kość.

Zdjąć skórę. Nie wyrzucać! (Skórki zamrozić. Możemy wykorzystać je np: kiedy będziemy przygotowywać pasztet).

Rozklapać przez folię spożywczą.

Zrobić marynatę:

Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem. Dodać umyte i osuszone udka z kurczaka. Dokładnie połączyć je z marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

Następnie wyjąć z marynaty.

Zrobić farsz. W tym celu należy pokroić w kostkę boczek, ogórek, kiełbasę, cebulę. Wszystkie składniki wymieszać.

Każdy rozklepany kawałek posmarować musztardą. Nałożyć nieco farszu. DSC_4341

Ciasno zwinąć w rulon.

Do talerza wbić jajko. Rozbić go widelcem.

Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą wymieszaną z posiekanymi orzechami włoskimi.

Obtaczać w jajku i w bułce z orzechami.

DSC_4344

 

 

 

 

 

 

 

Kłaść spodnią częścią (aby się nam nie rozeszły roladki) na rozgrzany tłuszcz.

Smażyć z dwóch stron.

Po upieczeniu przykryć pokrywką i  pozostawić na malutkim ogniu jeszcze przez kilka minut.

Wyłączyć dopływ ognia i zostawić pod przykryciem przez jakiś czas.

DSC_4379

Uwaga: Roladki są bardzo smaczne na ciepło i na zimno.

DSC_4383