Mięso z kurczaka jest tanie zatem często pojawia się na naszym stole.
Zawiera cynk niezbędny do prawidłowego rozwoju i działania naszego systemu odpornościowego. Ponadto witaminę B12, która dba o transport kwasu foliowego do komórek oraz o prawidłowy przebieg procesów genetycznych w naszym organizmie. Mięso drobiowe zawiera także kwasy nienasycone oraz pełnowartościowe białko, które jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm. Z tego powodu powinno się znaleźć w diecie każdej osoby aktywnej fizycznie. Także magnez i potas sprawia, że spożywanie mięsa drobiowego korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Przyrządzam go na różne sposoby.
Oto jeden z nich.
Składniki: Porcja dla 4 osób
- 8 sztuk górnej części udek z kurczaka
- 1 cebula
- 1 konserwowy ogórek
- 100 g. wędzonego boczku
- 100 g. wędzonej kiełbasy
- 2 jajka
- ok. 1 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
Przyprawy: musztarda (ja używam o widocznych ziarnach gorczycy np: francuska), kminek, czosnek, majeranek, pieprz ziołowy, olej, papryka słodka, pieprz, sól.
Wykonanie:
Z udek wyjąć kość.
Zdjąć skórę. Nie wyrzucać! (Skórki zamrozić. Możemy wykorzystać je np: kiedy będziemy przygotowywać pasztet).
Rozklapać przez folię spożywczą.
Zrobić marynatę:
Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem. Dodać umyte i osuszone udka z kurczaka. Dokładnie połączyć je z marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
Następnie wyjąć z marynaty.
Zrobić farsz. W tym celu należy pokroić w kostkę boczek, ogórek, kiełbasę, cebulę. Wszystkie składniki wymieszać.
Każdy rozklepany kawałek posmarować musztardą. Nałożyć nieco farszu.
Ciasno zwinąć w rulon.
Do talerza wbić jajko. Rozbić go widelcem.
Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą wymieszaną z posiekanymi orzechami włoskimi.
Obtaczać w jajku i w bułce z orzechami.
Kłaść spodnią częścią (aby się nam nie rozeszły roladki) na rozgrzany tłuszcz.
Smażyć z dwóch stron.
Po upieczeniu przykryć pokrywką i pozostawić na malutkim ogniu jeszcze przez kilka minut.
Wyłączyć dopływ ognia i zostawić pod przykryciem przez jakiś czas.
Uwaga: Roladki są bardzo smaczne na ciepło i na zimno.
Roladki zrobiły na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Zapisuję przepis do wypróbowania 🙂