Kupiłam w pojemniku 1 kg. sera aby upiec sernik, lecz ostatecznie zrezygnowałam z tego pomysłu. Zaświtała mi w głowie zupełnie inna myśl. Oto przepis na budyniowy serek na smaczny deserek.
- 1 kg mielonego białego sera
- 3 jajka
- 2 budynie waniliowe
- 10 łyżek cukru
- 50 g. czekolady mlecznej
- 50 g. czekolady gorzkiej
do dekoracji truskawki.
Wbić do wysokiego garnka jajka dodać cukier i ubijać mikserem.
Dodać ser i w dalszym ciągu miksować.
Postawić na ogniu. Podgrzewać i mieszać.
Kiedy ser będzie płynny wsypać budyń i nadal mieszać aż powstaną na powierzchni pęcherzyki.
Na dnie formy pokruszyć herbatniki.
Wylać na nie płynną masę serowo – budyniową.
Po wierzchu na gorącą masę posiekać czekoladę.
Odstawić w chłodne miejsce aby masa zastygła.
Kiedy masa stężeje nabierać łyżką i wkładać do pucharków czy szklaneczek. Udekorować owocami.
(Do dekoracji proponuję użyć owoców sezonowych i bitą śmietanę)
Ciekawostki: …czy wiecie że, twaróg zawiera magnez, potas, cynk a także witaminy A, D, z grupy B a także E. Pośród nabiału twaróg zawiera najmniej wapnia (w celu zaspokojenia dziennego zapotrzebowania należałoby zjeść około 1 kg. twarogu)
Uwaga:
Ser kupiłam w cenie 5 zł za kilogram ponieważ pozostał mu dzień gwarancji. Nie pozostało mi nic innego jak najszybciej go wykorzystać tym bardziej, że spodziewałam się gości. Na pieczenie sernika nie było czasu a deserek smaczny i nie zajmuje dużo czasu w przygotowaniu.
Tylko – czy to jest tanie gotowanie 😉
Pani Karolino proszę wziąć pod uwagę to,że najczęściej kupuję produkty które są po znacznie niższej cenie gdyż kończy się ich termin ważności do do spożycia. Kilogram sera kupiłam w cenie 5 zł. Wykorzystałam czekoladę która pozostała niezjedzona. Zawsze staram się wykorzystać te produkty które mam aktualnie w domu. Zatem uważam, że liczy się pomysł a każdy może go ulepszyć, zmodyfikować.