Czy są zdrowe słodycze? Myślę, że chałwę którą sama robię taka właśnie jest. Najważniejszym składnikiem do jej wykonania jest sezam. Warto wiedzieć, że prawie 50% sezamu stanowią tłuszcze, w tym w większości nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6 i omega-9). Tym samym sezam mogą spożywać również osoby będące na diecie odchudzającej – nienasycone kwasy tłuszczowe nie odkładają się bowiem w postaci tkanki tłuszczowej i, co więcej, wspomagają jej spalanie.
Składniki
- 200 g. sezamu
- 2-4 łyżki miodu (ja dałam dwie łyżki)
- ok. 6 sztuk daktyli
- garść żurawin (z żurawiną są lekko kwaskowe więc należy dodać nieco więcej miodu by je dosłodzić ).
Wykonanie:
- Zaczynam od dokładnego zmielenia ziaren sezamu. (Mielę w elektrycznym młynku do kawy, lecz można zmielić go w blenderem)
- Kiedy sezam jest już kleisty wysypuję go do miski.
- Następnie mielę pokrojone daktyle bez pestek.
- Wsypuję do miski z sezamem.
- Do sezamu dodaję płynny miód.
- Dokładnie wyrabiam ręką.
- Dzielę na dwie części.
- Z pierwszej części formuję małe kulki i odkładam.
- Do drugiej części wsypuję mieloną żurawinę i również formuję kulki.
Uwaga: Można nadać kształt przy pomocy małych foremek.
Ciekawostki: Sezam pochodzi z Afryki, lecz już w czasach starożytnych przywędrował do Azji.
Sezam już w Starożytności wykorzystywany był do leczenia licznych schorzeń i dolegliwości.Działa moczopędnie, rozgrzewa organizm, ma właściwości przeciwnowotworowe, walczy z trądzikiem, zapobiega przerostowi gruczołu krokowego, wspomaga układ nerwowy i układ odpornościowy, zmniejsza i reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia, wzmacnia zęby i kości, zapobiega zaparciom, wzmacnia włosy i paznokcie itd.
Takie proste, a zarazem efektowne. Musze koniecznie wypróbować. Urzekł mnie kształt chałwy- te kwiatki są urocze.
Pozdrawiam serdecznie