Czy są zdrowe słodycze? Myślę, że chałwę którą sama robię taka właśnie jest. Najważniejszym składnikiem do jej wykonania jest sezam. Warto wiedzieć, że prawie 50% sezamu stanowią tłuszcze, w tym w większości nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6 i omega-9). Tym samym sezam mogą spożywać również osoby będące na diecie odchudzającej – nienasycone kwasy tłuszczowe nie odkładają się bowiem w postaci tkanki tłuszczowej i, co więcej, wspomagają jej spalanie.

Składniki

  • 200 g. sezamu
  • 2-4 łyżki miodu (ja dałam dwie łyżki)
  • ok. 6 sztuk daktyli
  • garść żurawin (z żurawiną są lekko kwaskowe więc należy dodać nieco więcej miodu by je dosłodzić ).

Wykonanie:

dsc_6434

 

 

 

 

 

 

 

  1. Zaczynam od dokładnego zmielenia ziaren sezamu. (Mielę w elektrycznym młynku do kawy, lecz można zmielić go w blenderem)
  2. Kiedy sezam jest już kleisty wysypuję go do miski.
  3. Następnie mielę pokrojone daktyle bez pestek.
  4. Wsypuję do miski z sezamem.
  5. Do sezamu dodaję płynny miód.
  6. Dokładnie wyrabiam ręką.
  7. Dzielę na dwie części.
  8. Z pierwszej części formuję małe kulki i odkładam.
  9. Do drugiej części wsypuję mieloną żurawinę i również formuję kulki.

Uwaga: Można nadać kształt przy pomocy małych foremek.dsc_6439

 

 

 

 

 

 

 

Ciekawostki: Sezam pochodzi z Afryki, lecz już w czasach starożytnych przywędrował do Azji.

Sezam już w Starożytności wykorzystywany był do leczenia licznych schorzeń i dolegliwości.Działa moczopędnie, rozgrzewa organizm, ma właściwości przeciwnowotworowe, walczy z trądzikiem, zapobiega przerostowi gruczołu krokowego, wspomaga układ nerwowy i układ odpornościowy, zmniejsza i reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia, wzmacnia zęby i kości, zapobiega zaparciom, wzmacnia włosy i paznokcie itd.

dsc_6431